Meillä on asuinhuoneistosta vuokrasopimus jossa on ensin meistä yhden nimi päävuokralaisen kohdalla ja perässä kaksi muuta nimikkeellä alivuokralainen. Sopimuksessa lukee että se on toistaiseksi voimassa oleva, mutta ensimmäinevä irtisanomispäivä 1.9.2016. Nyt päävuokralainen on muuttamassa toiselle paikkakunnalle töiden vuoksi. Mitkä ovat meidän kahden jäljelle jäävän "alivuokralaisen" oikeudet? Haluaisimme myös muuttaa jo pois asunnosta. Onko vuokrasopimus edes lainmukainen kun alivuokrasuhdehan tulisi olla alivuokranantajan kanssa erikseen solmittu?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (AVL) 80§:n mukaan alivuokrasuhde syntyy sellaisella vuokrasopimuksella, jossa vuokralainen luovuttaa osan vuokraamastaan toisen käytettäväksi vastiketta vastaan. Sopimuksen tulisi lain sanamuodon mukaan siis olla päävuokralaisen ja alivuokralaisen välinen. Jos näin ei ole, voidaan katsoa, että kyseessä on vuokrasopimus, jossa kaikki vuokralaiset ovat "samanarvoisia". Näin ollen myös sopimuksessa mainituilla "alivuokralaisilla" on samat irtisanomis- ja muut oikeudet kuin "päävuokralaisella".
Jos kuitenkin katsotaan, että on syntynyt alivuokrasuhde, voidaan soveltaa AVL 85§:ä. Sen mukaan alivuokrasuhde päättyy ilman irtisanomista samana ajankohtana kuin alivuokranantajan vuokraoikeus tai muu oikeus käyttää huoneistoa. Jos siis alivuokranantajana oleva päävuokralainen on irtisanonut vuokrasopimuksen ja muuttanut pois asunnosta, on myös alivuokralaisten vuokrasopimus päättynyt.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »