Jos olen epähuomiossa tehnyt yksityishenkilönä esim. vuoden mittaisen vuokrasopimuksen, mutta muuttuneiden olosuhteiden myötä en pystykään asumaan kiinteistössä, enkö silti voi irtisanoa sopimusta ennen sen päättymistä? Miten jos vuokrasopimuksessa on vielä erikseen kielletty jälleenvuokraus?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Määräaikaisen vuokrasopimuksen erikoisuus on juuri siinä, että sitä ei pysty irtisanomaan mitenkään, mutta se voidaan purkaa laissa mainituissa tilanteissa. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos saa toisen työn toiselta paikkakunnalta ja olisi kohtuutonta jatkaa vuokrasuhdetta tai jos vuokra-asunto on itsensä tai perheenjäsenensä terveydelle vaaraksi. Määräaikaisen vuokrasopimuksen purkaminen tapahtuu hankkimalla asiasta tuomioistuimen päätös, muuten vuokrasuhteen päättäminen katsotaan laittomaksi ja joudut maksamaan sopimusrikkomuksesta korvausta. Korvaus on monesti esimerkiksi loppu sopimuskauden vuokrat tai jokin muu rahakorvaus, kuten takuuvuokran menetys. Tästä mainitaan melkein aina itse vuokrasopimuksessa.

Kysymyksestäsi ei kuitenkaan käy ilmi, miksi haluaisit purkaa vuokrasopimuksen, joten on vaikea sanoa, käykö se syyksi purkamiseen tuomioistuimelle. Irtisanoa et ainakaan pysty sopimusta. Allekirjoittaessa vuokrasopimusta kannattaisi aina varmistua, onko kysymys määräaikaisesta tai toistaiseksi voimassa olevasta vuokrasopimuksesta. On myös ihan laillista kieltää kiinteistön jälleenvuokraus, mutta alivuokraus on aina mahdollista: siihen ei tarvita vuokranantajan lupaa. Voit toki aina yrittää asiallisesti keskustella vuokranantajan kanssa tilanteestasi ja ehdottaa esimerkiksi, että voisitko muuttaa pois jos saisit tilallesi toisen maksavan vuokralaisen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »