Hei. Vuokrasin alkukesästä vuoden määräaikaisella sopimuksella sähkölämmityksellä olevan asunnon. Nyt syksyllä ja talvella ilmennyt että asunnossa on kylmä ja muutamista paikoista vetää. Esim. Makuuhuoneessa ei voi nukkua kylmyyden ja vedon vuoksi ja sauna/ pesuhuoneen puoli jäähtyy alle 5 asteen. Voinko purkaa sopimuksen näistä syistä ilman että menetän takuuvuokria?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Vahvan pääsäännön mukaan määräaikainen asunnon vuokrasopimus sitoo kumpaakin sopimusosapuolta koko sovitun määräajan. Sopimuksen purkamista ennen määräajan päättymistä pidetään tällöin sopimusrikkomuksena, ja siitä joutuu yleensä maksamaan vahingonkorvausta vastapuolelle.

Määräaikainen vuokrasopimus voidaan kuitenkin purkaa tuomioistuimen päätöksellä, jos on olemassa jokin purkuun oikeuttava erityinen peruste. Myös silloin kun vuokrasopimus puretaan tuomioistuimen päätöksellä, vastapuolelle on maksettava korvaus purkamisen johdosta hänelle mahdollisesti aiheutuneista vahingoista. Kannattaa siis varautua siihen, että vuokranantaja joka tapauksessa pitää takuuvuokran itsellään tällaisena korvauksena.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen purkuperusteena voi olla se, että vuokrasopimuksen pitäminen voimassa olisi vuokralaisen kannalta ilmeisen kohtuutonta. Jos vuokra-asunnon kunnossa ilmenee sellaisia puutteita joista vuokralainen ei tiennyt vuokrasopimusta tehdessään, tilannetta saatetaan pitää hänelle kohtuuttomana. Edellytyksenä on myös se, että vuokralainen on tarkastanut asunnon ennen vuokrasuhteen alkamista huolellisesti, eikä silloinkaan huomannut puutteita.

Tuomioistuin arvioi vuokrasopimuksen purkamisen edellytykset aina tapauskohtaisesti, joten tässä on vaikea sanoa tarkasti voidaanko asunnon odottamatonta kylmyyttä tässä tapauksessa pitää sillä tavoin kohtuuttomana seikkana, että vuokrasopimus voidaan purkaa. Suosittelisin ottamaan yhteyttä lakimieheen ja kysymään tarkemmin, mahtaako vuokrasopimuksen purkuvaatimuksella olla menestymisen mahdollisuutta tuomioistuimessa. Joka tapauksessa takuuvuokra saattaa jäädä vuokranantajalle.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »