Voinko vaatia hyvitystä vuokranantajalta jälkeenpäin, mikäli asunto on ollut asumiskelvoton neljä kuukautta (olen tämän ajan joutunut asumaan muualla mutta silti maksamaan vuokraa asumiskelvottomasta asunnosta)?

Asunnossa on ollut yllätysremontti, jonka jälkeen asunnosta löytyi vyöturkiskuoriaisen toukkia, ja minulla on phobia. Vuokranantaja ei hoitanut asiaa mitenkään, ilmoituksista huolimatta. Miten etenen, mikäli haluan vaatia hyvitystä edelleen vuokranantajan kieltäydyttyä kompromisseista, mihin otan yhteyttä?

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Mikäli vuokrahuoneisto on tuholaisongelman vuoksi todettu asumiskelvottomaksi, jonka johdosta vuokralainen on joutunut muuttamaan pois huoneistosta, vuokralainen ei ole velvollinen maksamaan vuokraa, ellei asuntoa tai siihen liittyviä varastotiloja käytetä vuokralaisen irtaimiston säilyttämiseen. Tällöinkin vuokralaisen velvollisuus on kuitenkin maksaa vain niin sanottua varastointivuokraa, joka on osittaista eli alennettua vuokraa. Vuokranalennuksen määrään vaikuttaa myös haitan määrä ja kesto. Mikäli olet siis maksanut täysimääräistä vuokraa, voit todennäköisesti vaatia hyvitystä vedoten asuinhuoneistojen vuokrauksesta annettuun lakiin.

Vuokrausta koskevissa riita-asioissa voi kääntyä esimerkiksi neuvontaa antavien järjestöjen puoleen (esimerkiksi Vuokralaiset VKL ry). Lisäksi kuluttajaneuvonnasta voi pyytää tietoa ja neuvontaa, mikäli kyseessä on kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välinen vuokrasopimus. Mahdollisesti tällaisen suhteen sisällä syntyneen riita-asian voi myös viedä kuluttajariitalautakuntaan.

Yhtenä keinona on tietenkin myös riita-asian vireillepano käräjäoikeudessa. Riita-asia pannaan vireille käräjäoikeudessa lähettämällä haastehakemus käräjäoikeuden kansliaan. Haastehakemuksessa tulee esittää, mitä vaatii vastaajalta ja millä perusteella; eli tässä tapauksessa maksettujen vuokrien hyvitystä asuinkelvottoman asunnon johdosta. Mukaan on liitettävä myös se sopimus tai muu asiakirja, johon vaatimus perustuu (esimerkiksi vuokrasopimus ja asumiskelvottomuuden osoittava asiakirja).

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]