Minilex - Lakipuhelin

Tuleeko testamentinsaajasta kuolinpesän osakas?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat on määritelty lainsäädännössä. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, eli ne jotka ovat oikeutettuja perintöön. Myös ne perilliset, jotka luopuvat perinnöstä, ovat kuolinpesän osakkaita. Kuolinpesän osakkaana on myös eronnut puoliso avio-oikeuden nojalla, jos ositus oli vielä toimittamatta perinnönjättäjän kuollessa. Leski ei ole kuolinpesän osakas vain sillä perusteella, että hän saa lainmukaisen käyttöoikeuden jäämistöön. Jos leski kuitenkin perii puolisonsa, on hän kuolinpesän osakas.

Yleistestamentin saaja on myös kuolinpesän osakas. Yleistestamentilla tarkoitetaan testamenttia, jolla perinnönjättäjä määrää omaisuudestaan yleisluontoisesti, mitään tiettyä erää erittelemättä. Perinnönjättäjä voi esimerkiksi määrätä koko omaisuutensa tietylle henkilölle, tai vaihtoehtoisesti tietyn murto-osan meneväksi tietylle henkilölle tai henkilöille. Tällaisen yleistestamentin saaja kuuluu siis kuolinpesän osakkaisiin. Sen sijaan erityistestamentin-, eli legaatinsaaja, ei kuulu kuolinpesän osakkaisiin. Legaatilla tarkoitetaan sellaista testamentti, jolla määrätään erityisesti tietystä omaisuudesta. Omaisuus voi olla vaikkapa tietty esine, kiinteistö tai rahamäärä.

Perinnönjakoa koskevat asiat ovat pääsääntöisesti monimutkaisia, ja usein onkin hyvä turvautua lakimiehen apuun. Oikeudellista apua voit tavoittaa Minilexin lakipuhelimesta, sekä Minilexin lakimiehiltä

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa