Minilex - Lakipuhelin

Edunvalvoja testamentin todistajana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamenttia laatiessa on huomioitava testamentille perintökaaressa asetetut muotovaatimukset. Kahden esteettömän todistajan on varmennettava testamentti. Edunvalvoja voi toimia testamentin todistajana, mikäli hän täyttää todistajalle asetetut yleiset vaatimukset, eikä ole esteellinen todistamaan testamenttia. Esteellisyyttä pohdittaessa lähtökohtana on, ettei sukulainen tai henkilö, joka saa testamentin perusteella jotakin, kykene arvioimaan testamentin tekijän tarkoitusta puolueettomasti.

Usein edunvalvoja on testamentin tekijän lähisukulainen tai aviopuoliso. Tällöin on selvää, että lähisukulainen tai aviopuoliso ei voi todistaa testamenttia, sillä todistajan on kyettävä arvioimaan puolueettomasti testamentin tekijän kelpoisuus testamentin tekemiseen. Todistajien esteellisyyttä arvioidaan kuitenkin testamentin tekohetken mukaan, joten tekohetken jälkeen syntynyt esteellisyys ei aiheuta muotovirhettä.

Todistajilta vaaditaan myös, ettei heille ole odotettavissa etua testamentista. Mikäli edunvalvoja hyötyy testamentista, on hän esteellinen todistamaan testamenttia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa