Minilex - Lakipuhelin

Suullinen testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana on, että testamentti on tehtävä kirjallisesti. Erityisolosuhteissa on kuitenkin mahdollista tehdä suullinen testamentti.

Suullinen testamentti on tehokas ainoastaan, jos testamenttia tehtäessä vallitsee hätätila eli jokin pakottava syy, joka estää testamentin tekemisen kirjallisesti. Tällainen pakottava syy voi olla fyysinen kuten sairaus tai halvaantuminen tai psyykkinen. Suullinen testamentti on mahdollista tehdä pätevästi vain, jos testamenttia ei ehditä tai sitä ei ole mahdollista tehdä normaalimuodossa eli kirjallisesti. Suullinenkaan testamentti ei ole kuitenkaan vapaamuotoinen. Suullinen testamentti on tehtävä kahden todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä. Testamentin todistajien on oltava lisäksi esteettömiä.

Testamentti voidaan tehdä suullisesti, jos perittävä ei esimerkiksi fyysisen esteen vuoksi pysty allekirjoittamaan testamenttiasiakirjaa. Myös psyykkinen este voi olla pakottava syy laatia testamentti suullisesti. Tällöin perittävä arvioi itse, onko hänen tilansa hädänalainen vai ei, minkä vuoksi vaatimuksia testamentin hyväksymiseksi hätätilatestamentiksi ei voida asettaa kovin korkealle. Kysymyksessä on kuitenkin tullut olla todellinen ahdinkotila. Jos lain tarkoittamaa hätätilaa ei ole ollut käsillä testamenttia tehtäessä, rasittaa testamenttia muotovirhe. Muotovirhe kuitenkin korjautuu, jollei testamenttia moitita määräajassa tai jos kaikki perilliset hyväksyvät testamentin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa