Minilex - Lakipuhelin

Testamenttiin rinnastuva lahja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamenttiin rinnastuvasta lahjasta on kyse silloin, kun lahja on annettu sellaisissa olosuhteissa ja sellaisin ehdoin, että se on tarkoituksensa puolesta rinnastettava testamenttiin. Yleensä testamenttiin rinnastettavasta lahjasta puhutaan silloin, kun lahjan saajana on muu kuin perittävän jälkeläinen, ottolapsi tai tämän jälkeläinen tai perittävän puoliso. Näille henkilöille tehdyt lahjoitukset katsotaan yleensä joko ennakkoperinnöksi tai suosiolahjaksi. Testamenttiin rinnastuvan lahjan kohteena voi olla kuka tahansa, joko luonnollinen tai juridinen henkilö. 

Myös testamenttiin rinnastuva lahja lisätään pesän varoihin, ellei erityisiä vastasyitä ole olemassa. Tällöin lahjan saanut henkilö voi joutua korvaamaan saamansa lahjan arvon. Tyypillisiä tapauksia, joissa lahjan katsotaan rinnastuvan testamenttiin ovat luovutukset, jotka ajoittuvat lähelle perittävän kuolinhetkeä tai jos luovutuksen keskeiset ehdot täyttyvät kuolinhetkenä. Tällainen ehto voi olla esimerkiksi hallintaoikeuden pidättäminen lahjoitettuun tilaan.

Aikarajana lahjoituksen tapahtumiseen on pidetty yleensä kolmea vuotta ennen perittävän kuolemaa tehtyä lahjoituksia, mutta tämä aikaraja ei ole poikkeukseton. Mitä enemmän perittävä pidättää huomattavia etuuksia lahjoitettuun omaisuuteen, sitä pidemmäksi tätä aikarajaa on oikeuskäytännössä katsottu voitavan venyttää. Jopa 10 vuotta ennen perittävän kuolemaa tehtyjä lahjoituksia on rinnastettu testamenttiin. Harkittaessa rinnastuuko lahja testamenttiin, on kyse kuitenkin kokonaisarviosta, jossa sekä kulunut aika että lahjoituksen ehdot otetaan huomioon. 

Jotta lahjansaaja välttäisi täydennysvastuun, tulisi luovutustoimet omaisuudesta tehdä riittävän ajoissa. Erityiseksi vastasyyksi on oikeuskäytännössä katsottu muun muassa viivästynyt sukupolvenvaihdos. Ota yhteyttä lakimiehiimme, mikäli saamasi lahja on mielestäsi rinnastettu testamenttiin perusteettomasti tai haluat apua lahjoituksesi verosuunnittelussa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa