Minilex - Lakipuhelin

Testamentti puolisolle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat tehdä testamentin toisilleen tai vain toinen puolisoista voi tehdä testamentin toiselle. Testamentti voi myös koskea tiettyä omaisuutta tai se voi koskea kokonaan testamentintekijän omaisuutta. On hyvä huomata, että testamentti ei kuitenkaan lähtökohtaisesti estä rintaperillisten lakiosaa. Rintaperillinen voi kuitenkin olla vaatimatta lakiosaansa.

Jos puolisoilla ei ole rintaperillisiä, perivät puolisot toisensa. Jos puolisoilla ei ole perillisiä, on testamentti tällöin lähtökohtaisesti tarpeeton. Puolisojen välisessä testamentissa toinen puoliso ei voi olla testamentin todistaja, sillä testamentin todistajien on oltava esteettömiä. Tämä tarkoittaa, että testamentilla ei voida testamentata omaisuutta todistajien hyväksi.

Kahdenkeskisessä testamentissa on kyse siitä, että puolisot testamenttaavat omaisuutensa toisilleen. Keskinäisellä testamentilla annetaan eloonjääneelle puolisolle vapaus määrätä leskenä ollessaan kuolleen puolison omaisuudesta testamentilla. Tätä mahdollisuutta ei ole ilman keskinäistä testamenttia. Keskinäinen testamentti tarkoittaa, että leski saa täydet oikeudet perittävän puolison omaisuuteen, eli hän voi vapaasti määrätä omaisuudesta, eli tehdä niitä kaikkia oikeustoimia, joita omistajalle kuuluu.

Perintökaaren mukaisessa perintötilanteessa, eli silloin kun testamenttia ei ole ja puolisoilla ei ole rintaperillisiä, perivät puolisot toisensa jo lain säännösten perusteella. Jos keskinäistä testamenttia ei ole tällaisessa tapauksessa, ei leski saa määrätä ensiksi kuolleen puolison omaisuudesta ja molempien kuoltua, heidän perintönsä jaetaan kummankin puolison sukulaisten kesken.

Testamentti on tehokas keino oman varallisuuden järjestelemiseksi. Se kannattaakin laatia yhdessä lakimiehen kanssa, jotta testamentti olisi juuri sellainen kuin haluat. Autamme mielellämme sinua testamenttia koskevissa kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa