Minilex - Lakipuhelin

Testamentin saajan puolison poissulkeminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla voidaan poissulkea testamentin saajan nykyisen tai tulevan aviopuolison avio-oikeus henkilön perinnöllä saatuun omaisuuteen. Jos näin ei tehdä, testamentilla saatu omaisuus on avio-oikeuden alaista, jos puolisot eivät ole avioehtosopimuksella määränneet toisin. Tämä menettely on yleistä tilanteissa, joissa halutaan varmistaa, että omaisuus pysyy oman suvun hallussa. Menettelyllä varmistetaan siis, että omaisuus ei voi joutua testamentin saajan puolisolle osituksen kautta. Testamentin nojalla avio-oikeudesta vapaa omaisuus on suojassa myös mahdolliselta osituksen sovittelulta.

Testamentin saajan puolison poissulkeminen toteutetaan käytännössä siten, että testamentilla määrätään, että testamentin saajan puolisolle ei tule avio-oikeutta henkilölle testamentattavaan omaisuuteen. Puolisot eivät voi edes avioehtosopimuksella sopia, että omaisuus tulisi osaksi avio-oikeuden alaista omaisuutta, jos testamentissa on määrätty omaisuus avio-oikeudesta vapaaksi.

Testamentilla ei voi kuitenkaan poistaa omaisuuden saajan määräysvaltaa. Vaikka omaisuus on määrätty avio-oikeudesta vapaaksi, omaisuuden perinyt voi kuitenkin luovuttaa sen vapaasti puolisolleen lahjana. Lahjan antaminen puolisolle ei kuitenkaan ole verovapaata, minkä vuoksi tämä ei tietenkään usein ole taloudellisesti kannattava ratkaisu.

Testamentin saajan puolison poissulkeminen on siis hyvä keino pitää omaisuus oman suvun hallussa, koska puolisot eivät voi siirtää omaisuutta vastoin testamentin määräystä avio-oikeuden alaiseksi. On kuitenkin aina hyvä muistaa, että testamentin saaja saa vapaasti lahjoittaa tai testamentata omaisuuden omalle puolisolleen. Testamentin määräykset, jotka kieltävät tämän, ovat mitättömiä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa