Minilex - Lakipuhelin

Testamentti avopuolisolle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisoilla ei ole avioparien kaltaista oikeutta toistensa omaisuuteen kuolemantapauksen sattuessa. Tämän vuoksi ainut mahdollinen tapa mahdollistaa avopuolisoiden välinen periminen, on testamentti. Testamentilla voidaan jättää vaikka koko omaisuus avopuolisolle, kunhan huomioidaan mahdollisten rintaperillisten oikeus vaatia lakiosaa.

Lisäksi on järkevää huomioida, että avopuolisot kuuluvat korkeimpaan perintöveroluokkaan, joten tulisi pohtia riittäisikö puolisolle vain esimerkiksi hallintaoikeus omaisuuteen. Omistusoikeustestamenttia tehdessä avopuoliso voikin joutua maksamaan esimerkiksi 100 000 euron arvoisesta omaisuudesta yli 20 000 euroa veroja.

Hallintaoikeustestamentti oikeuttaa avolesken käyttämään puolison omaisuutta ja sen lisäksi nauttimaan sen tuotosta. Jos avopuolisolle jätetään hallintaoikeus esimerkiksi yhteiseen asuntoon, merkitsee se sitä, että avoleski saa pitää asunnon jakamattomana. Tämä on siksi tärkeää huomioida, koska avopuolisoilla ei ole samanlaista lesken suojasäännöstä kuin aviopuolisoilla on eli avopuoliso ei voi jäädä asumaan yhteiseen kotiin, vaikka puolet siitä kuuluisi hänelle. Hallintaoikeudella ei voi kuitenkaan rajoittaa rintaperillisille kuuluva lakiosaoikeutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]