Minilex - Lakipuhelin

Testamentti kadoksissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos perittävän tiedetään laatineen testamentin, mutta sitä ei hänen kuoltuaan löydetä, perilliset joutuvat selvittämään, onko perittävä peruuttanut testamentin hävittämällä sen vai onko testamentti kadoksissa.

Useimmiten testamenttia säilytetään tekijän kotona. Myös jotkin asianajotoimistot ottavat laatimiaan testamentteja säilytettävikseen. Tällöin riskinä kuitenkin on aina se, etteivät testamentin saajat löydä testamenttia, jos tekijä ei ole selvästi ilmoittanut testamentin sijaintipaikkaa. Testamentti voidaan antaa myös suoraan testamentin saajan haltuun. Varmin tapa säilyttää testamentti lienee pankin tallelokero, josta perilliset saavat tiedon viimeistään vainajan muita pankkiasioita selvittäessään.

Jos testamenttia ei etsinnöistä huolimatta löydy, se katsotaan peruutetuksi, ellei muuta pystytä näyttämään. Jos kadonnut testamentti myöhemmin löytyykin, jo toimitettu perinnönjako voidaan peräyttää. Perintöä saaneet joutuvat tällöin palauttamaan saamansa omaisuuden kuolinpesään testamentin mukaisesti jaettavaksi. Tämä kuitenkin edellyttää, että kadonnut testamentti löytyy ennen kuin lain mukainen oikeus vedota testamenttiin on vanhentunut.

Poikkeuksellisesti kadonnut testamentti voidaan ottaa perinnönjaon perustaksi, jos testamentti on joutunut pois perittävän hallusta hänen tahtomattaan. Näin voi käydä esimerkiksi tapauksessa, jossa perittävä menehtyy tulipalossa joka tuhoaa myös testamenttiasiakirjan. Tällöinkin testamentin sisältö on voitava luotettavalla tavalla selvittää, jotta se voidaan panna täytäntöön.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa