Minilex - Lakipuhelin

Testamentti sisaren lapsille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin tekeminen on pääasiallinen tapa vaikuttaa omaisuutensa kohtaloon kuoleman jälkeen. Kun testamentti on laadittu lain vaatimuksia noudattaen, sillä voidaan sivuuttaa perimysjärjestystä koskevat säännökset eräin rajoituksin ja henkilön jäämistö jaetaan testamentin määräysten mukaan. Testamentintekijällä onkin testamentin sisällön suhteen melko vapaat kädet ja erilaisia testamenttimääräyksiä on mahdollista keksiä rajattomasti. Testamentit voivat vaihdella niin saajiensa kuin muidenkin määräystensä suhteen. Yksi vaihtoehto testamentinsaajiksi voivat olla vaikkapa perittävän sisaren lapset.

Vainajan sisaren lapset saattavat periä tämän suoraan lain nojalla, mutta kovin tavallista se ei ole. Sisaren lapset perivät henkilön siinä tapauksessa, ettei hänellä ole elossaolevia rintaperillisiä eikä puolisoa, ja hänen vanhempansa ja sisarensa ovat kuolleet. Jos haluaa jäämistönsä menevän sisarensa lapsille, testamentin tekeminen onkin useimmiten tarpeen. Testamentissa voidaan esimerkiksi määrätä, että perintö on jaettava tasan sisaren lasten kesken, mutta myös muunlaiset määräykset ovat mahdollisia. Testamentintekijä voi esimerkiksi määrätä erilaisista osuuksista tai siitä, kuka sisaruksista saa mitäkin omaisuutta. Testamentintekijä voi myös halutessaan vapaasti sivuuttaa joitakin sisarensa lapsista määräten jäämistönsä vaikkapa vain yhdelle heistä. Lisäksi testamentti voi omistusoikeustestamentin sijaan olla käyttöoikeustestamentti, jolloin sisaren lapset saavat omaisuuteen käyttöoikeuden ja omistusoikeuden saa jokin muu taho.

Testamentintekijä voi siis varsin vapaasti päättää, miten haluaa omaisuutensa jaettavan. Jos testamentintekijällä kuitenkin on rintaperillisiä, huomioon on otettava heidän oikeutensa vaatia lakiosaa. Lisäksi sisaren lasten ollessa testamentinsaajina syytä on muistaa myös se, että sisaren lapset kuuluvat toiseen veroluokkaan, joten heidän maksettavakseen tulevat korkeammat perintöverot kuin esimerkiksi vainajan lasten maksettavaksi tulisi. Jäämistösuunnittelua tehtäessä onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen, jotta kaikki mahdolliset vaikutukset ja vaihtoehdot tulisivat punnittua. Neuvoja testamentteihin liittyen saat myös soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa