Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja irtaimisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tekemällä testamentin henkilö voi määrätä siitä, miten hänen omaisuutensa jaetaan hänen kuolemansa jälkeen. Testamentin on laadittava tiettyjä muotovaatimuksia noudattaen, jotta se olisi pätevä. Testamentin muotovaatimuksista lisätietoa saat muista artikkeleistamme. Testamentilla omaisuudesta voi määrätä hyvin monella eri tapaa: omaisuuden voi esimerkiksi jakaa useiden henkilöiden kesken, testamentintekijä voi määrätä jonkin omaisuuserän tietylle henkilölle tai hän voi määrätä jonkun saavan omaisuuteen vaikkapa käyttöoikeuden. Testamentin ei myöskään tarvitse koskea kaikkea omaisuutta, vaan se voi kohdistua esimerkiksi pelkästään irtaimistoon. Irtainta omaisuutta on kaikki muu paitsi kiinteä omaisuus eli kiinteistöt. Siten irtainta ovat muun muassa rahavarat, asunto-osakkeet ja esimerkiksi auto.

Testamentissa voidaan siis määrätä, että kaiken irtaimen omaisuuden saa joku tietty henkilö, tai että se on jaettava joidenkin henkilöiden kesken. Mahdollinen on myös määräys, että jollekin henkilölle on pesästä päältä päin erotettava jokin tietty esine tai vaikkapa rahasumma. Testamentin toimeenpanoa voivat rajoittaa kuitenkin pari seikkaa. Ensinnäkin perittävän rintaperillisillä on oikeus vaatia lakiosaansa, jos testamentti loukkaa hänen oikeuttaan perintöön. Lakiosa on puolet siitä, mitä rintaperillinen muuten saisi. Lisäksi irtaimistoa testamentattaessa on muistettava lesken oikeus pitää jäämistöön kuuluvaa yhteisenä kotina käytettyä asuntoa sekä koti-irtaimistoa hallinnassaan. Jos kyseistä irtainta omaisuutta on siis testamentattu jollekin muulle kuin leskelle, ei testamentinsaaja voi todellisuudessa käyttää samaansa omaisuutta ennen lesken kuolemaa, ellei tämä luovu oikeudestaan.

Irtaimistosta voi testamentilla määrätä monella tapaa. Vaihtoehtona on myös pelkästään kiinteää omaisuutta koskevan testamentin tekeminen, jolloin irtaimisto jaetaan perillisille lain mukaan. Jos testamentissa ei ole eroteltu kiinteää ja irtainta omaisuutta, vaan määräys koskee koko jäämistöä, jaetaan kaikenlainen omaisuus testamentinsaajien kesken. Tällöin kaikilla testamentinsaajilla olisi periaatteessa oikeus saada kaikenlaista omaisuutta, mutta käytännössä tämä ei ole järkevä jakotapa. Jaossa keskitytäänkin saadun omaisuuden arvoon enemmän kuin laatuun. Jos sinulla on kysyttävää irtaimistoa ja testamentteja koskien, neuvoa saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]