Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja alzheimer

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pätevän testamentin tekeminen edellyttää, että testamentin tekijällä on tarvittava testamentintekokelpoisuus. Alzheimer on oireyhtymä, joka vaikuttaa henkilön testamentintekokelpoisuuteen.

Jos testamentin syntyyn tai sisältöön on vaikuttanut testamentin tekijän mielisairaus, tylsämielisyys tai muu sieluntoiminnan häiriö, voidaan testamentti julistaa perillisen kanteesta pätemättömäksi. Tällaisilla psyykkisillä häiriötekijöillä on oikeudellista merkitystä kuitenkin vain, mikäli häiriötila on todella vaikuttanut siihen, miten perittävä on määrännyt omaisuudestaan testamentilla. Ratkaisevana on pidettävä testamentin tekijän henkistä tilaa testamentin tekohetkellä. Henkisen tasapainon häiriötiloista kärsivä henkilö saattaa olla tilapäisesti siinä tilassa, että hän voi pätevästi tehdä testamentin. Puhutaan "valoisista hetkistä", jolloin henkilö on lyhyen ajan kykenevä selvään tahdon muodostukseen. Olennaista testamentintekokelpoisuuden kannalta on, että henkilö ymmärtää tekemänsä oikeustoimen ja sen merkityksen. Testamentintekokelvottomuus voi johtua esimerkiksi syvästä dementiasta.

Alzheimer johtaa älyllisten toimintojen heikentymiseen ja vanhuuden tylsistymiseen. Alzheimerin oireyhtymän luokittelussa käytetään jaottelua lievään, kohtalaisen vaikeaan, vaikeaan ja hyvin vaikeaan dementiaan. Lievässä dementiassa henkilöllä alkaa olla vaikeuksia asioiden mieleen painamisessa ja mieleen palauttamisessa. Lievä dementia ei kuitenkaan estä testamentin tekemistä. Kohtalaisen vaikeassa dementiassa henkilö kärsii muistikatkoista, jotka haittaavat jokapäiväistä elämää. Henkilö voi säilyttää testamentintekokelpoisuutensa lievän ja kohtalaisen vaikean dementian taitteessa. Vaikeassa dementiassa potilaan muisti on erittäin huono, ja hän ei enää välttämättä tunnista itselleen läheisiä henkilöitä. Hyvin vaikeassa dementiassa potilaan muisti on kadonnut täysin. Taudin edetessä potilaan muisti siis heikkenee, mutta hänellä saattaa yhä olla valoisia hetkiä, joilloin hän kykenee selvään tahdon muodostukseen, ja tällöin testamentin tekeminenkin on mahdollista. Taudin loppuvaiheessa henkilö on kuitenkin varmasti menettänyt testamentintekokelpoisuutensa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]