Minilex - Lakipuhelin

Testamentti aviopuolisoiden kesken

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäinen testamentti on kahden tai useamman testamentin yhdistelmä, jonka tekijät testamenttaavat omaisuutensa toistensa hyväksi samalle asiakirjalle laaditulla testamentilla. Yleensä tällainen keskinäinen testamentti laaditaan aviopuolisoiden kesken.

Keskinäisellä testamentilla voidaan määrätä, että eloonjäänyt puoliso saa testamentattuun omaisuuteen täyden omistusoikeuden, jolloin testamentin ensisaaja on myös sen viimesaaja. Keskinäinen testamentti on usein kuitenkin niin kutsuttu rajoitettu omistusoikeustestamentti. Tällöin omaisuus määrätään ensin leskelle ja tämän kuoltua toissijaiselle saajalle, usein puolisoiden lapsille. Kuolleen puolison omaisuus siis testamentataan ensin leskelle omistusoikeudella ja määrätään lapsille vasta lesken kuoltua. Toissijaiset saajat eivät voi lesken eläessä puuttua siihen, miten leski hallitsee testamentin nojalla saamaansa omaisuutta. Leski voi esimerkiksi myydä tai lahjoittaa kyseistä omaisuutta. Lesken oikeutta kuitenkin rajoittaa se, että hän ei voi tehdä uutta testamenttia saamastaan omaisuudesta.

Keskinäisen testamentin laatimista koskevat samat muotovaatimukset kuin testamentin laatimista yleensäkin. On tärkeää muistaa noudattaa lain asettamia muotosäännöksiä myös aviopuolisoiden keskinäistä testamenttia laadittaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa