Minilex - Lakipuhelin

Testamentin todistajan vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotta henkilö voi tehdä pätevän testamentin, se on muiden laissa säädettyjen muotovaatimusten lisäksi tehtävä niin, että yhtä aikaa on läsnä kaksi todistajaa. Kun testamentin tekijä on todistajien läsnä ollessa allekirjoittanut testamentin tai tunnustanut, että jo allekirjoitetussa testamentissa on hänen allekirjoituksensa, todistajien tulee todistaa testamentti nimikirjoituksillaan. Todistajien on oltava tietoisia siitä, että kyse on testamentista.

Kun todistajat allekirjoittavat testamentin, kyseessä on lähtökohtaisesti uskottava todistus siitä, että testamentti on tehty lain vaatimusten mukaisesti.

Testamenttia ei voi todistaa esteellinen henkilö. Henkilö on esteellinen todistamaan testamenttia silloin, kun hän on testamentin tekijän puoliso tai testamentin tekijään suoraan takenevassa tai etenevässä sukulaisuudessa tai lankoudessa. Todistaja on esteellinen myös silloin, kun hän on testamentin tekijän veli, sisar tai näiden puoliso tai testamentin tekijän ottovanhempi tai ottolapsi. Testamenttia ei saa todistaa myöskään henkilö, joka on viittätoista vuotta nuorempi tai sieluntoiminnan häiriön vuoksi kykenemätön todistamaan.

Jos testamentti tehdään todistajan, todistajan puolison tai jonkun edellä mainitussa suhteessa olevan eduksi tai hyväksi, todistaja ei saa todistaa testamenttia.

Todistajan vastuu ilmenee siten, että hänen täytyy pitää huolta, ettei ole lain mukaan esteellinen todistamaan testamenttia tai että testamentin teossa ei ilmene muitakaan sellaisia seikkoja, joiden perusteella se voitaisiin myöhemmin katsoa pätemättömäksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa