Minilex - Lakipuhelin

Testamentin toissijainen saaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti saattaa sisältää perättäisseuraantoa koskevan toissijaismääräyksen. Tämä tarkoittaa sitä, että testamentissa on määrätty, kenelle omaisuus menee testamentin ensisaajan kuoltua. Testamentilla siis määrätään omaisuus omistusoikeudella ensin jollekin henkilötaholle ja tämän ensisaajan kuoltua jollekin toiselle henkilölle. Jälkimmäinen henkilö on testamentin toissijainen saaja. Jos testamentti sisältää määräyksen testamentin toissijaisesta saajasta, on kysymys niin kutsutusta rajoitetusta omistusoikeustestamentista.

Testamentin ensisaaja on testamentatun omaisuuden omistaja. Hän ei kuitenkaan saa samanlaista omistajan asemaa kuin henkilö, jonka hyväksi on tehty testamentti täydellä omistusoikeudella. Hän voi käyttää ja hallita testamentin nojalla saamaansa omaisuutta sekä myydä tai lahjoittaa sen. Testamentin toissijaisella saajalla ei ole ensisaajan eläessä oikeutta puuttua siihen tapaan, jolla tämä hallitsee omaisuutta. Toissijaismääräyksen tärkein merkitys on kuitenkin siinä, että se estää ensisaajaa tekemästä uutta testamenttia testamentin nojalla saamastaan omaisuudesta. Ensisaajan oikeutta tehdä testamentti saamastaan omaisuudesta on siten rajoitettu testamentin toissijaisen saajan hyväksi.

Toissijaismääräys liitetään yleensä aviopuolisoiden keskinäiseen testamenttiin siten, että omaisuus testamentataan ensin leskelle omistusoikeuksin ja tämän kuoltua lapsille. Toissijaisesta saajasta voidaan kuitenkin ottaa määräys kaikkiin testamentteihin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa