Minilex - Lakipuhelin

Testamentin todistaja on kuollut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla pitää lain mukaan olla kaksi todistajaa. Nimikirjoituksellaan he todistavat, että testamentin tekijä on itse allekirjoittanut testamentin ja että kyse on tekijän omasta tahdosta. Todistajan tai todistajien kuolema ei vaikuta testamentin pätevyyteen. Testamenttia ei siis tarvitse tehdä uudelleen, jos jompi kumpi todistajista kuolee ennen testamentin tekijää.

Todistajia voidaan joskus tarvita testamentin tekijän kuoleman jälkeen antamaan lisäselvitystä. Jos epäillään, että testamentin tekijä ei ole kyennyt arvioimaan asiakirjan merkitystä tai on toiminut painostuksen alaisena, voi todistajan näkemys tuoda selvyyttä asiaan. Todistaja voi myös varmistaa, että tekijä on todella itse allekirjoittanut testamentin. Joskus todistaja voi auttaa testamentin tulkinnassa. Jos perittävän tarkoitus jää testamentin sanamuodon perusteella epäselväksi, voidaan todistajaa kuulla tarkoituksen selvittämiseksi. Aina ei todistajakaan voi näissä kysymyksissä auttaa. Todistajahan ei välttämättä edes tiedä testamentin sisältöä, sillä hänen tarvitsee tietää ainoastaan, että kyseinen asiakirja on testamentti.

Testamentin todistajia on ollut kaksi, joten vaikka toinen olisi kuollut, voidaan toista todistajaa vielä kuulla. Jos molemmat todistajat ovat kuolleet, pitää mahdolliset epäselvyydet selvittää muulla tavoin. Testamentti on pätevä, jos se on laadittu lain vaatimuksia noudattaen riippumatta siitä, ovatko todistajat kuolleet ennen testamentin tekijää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa