Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja moiteaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin moitekanne on nostettava määräajassa. Moiteaika on kuusi kuukautta siitä, kun testamentti on laillisesti annettu tiedoksi perilliselle.

Testamentin moiteaika on ehdoton. Jos perillinen ei nosta testamentin moitekannetta kuuden kuukauden määräajassa, hän ei voi enää moittia testamenttia. Jos moiteperuste tulee perillisen tietoon vasta kuuden kuukauden moiteajan kuluttua umpeen, perillisellä ei ole enää mahdollisuutta nostaa testamentin moitekannetta. Jos perillinen ei havaitse testamentin virhettä tai muun moiteperusteen olemassaoloa kuudessa kuukaudessa saatuaan testamentista tiedon, hän menettää moiteoikeutensa. Merkitystä ei moiteajan kulumisen kannalta ole myöskään sillä, että joku on salannut perilliseltä testamenttia koskevan moiteperusteen. Perillisellä on siten ankara selonottovelvollisuus testamenttia rasittavista virheistä.

Määräaikaa testamentin moitekanteen nostamiseksi ei voida palauttaa. Moiteaikaa ei voida pidentää laillisen esteen perusteella eikä moiteajan kulumista voida keskeyttää edes testamentin saajan suostumuksella. Jos perillinen ei moiti testamenttia määräajassa, menettää hän oikeutensa moitekanteen nostamiseen pysyvästi ja lopullisesti. Siksi perillisten on tärkeää noudattaa laissa säädettyä kuuden kuukauden määräaikaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa