Minilex - Lakipuhelin

Testamentti sukupolven yli

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla voi määrätä omaisuudestaan kuolemansa jälkeen. Lain mukaan vainajan ensisijaisia perillisiä ovat rintaperilliset eli lapset. Lastenlapsille perintö kuuluu siinä tapauksessa, että lapsi on kuollut tai ei ota perintöä vastaan. Omaisuuden voi testamentata lapsenlapsille myös suoraan. Joskus tällaiseen ratkaisuun voivat vaikuttaa verotukselliset syyt, joskus taas sukulaisten keskinäiset välit.

Jos omaisuuden testamenttaa sukupuolven yli lapsenlapsille, on lapsilla kuitenkin oikeus vaatia lakiosaansa. Lakiosa on puolet perintöosasta eli siitä osasta, mikä rintaperilliselle olisi tullut ilman testamenttia. Lapsenlapset siis saavat testamentin perusteella osan jäämistöstä joka tapauksessa, mutta lakiosan vaatiminen pienentää lastenlasten saamaa määrää. Luonnollisesti testamentin voi laatia siten, että rintaperillisille annetaan lakiosa, ja loput jaetaan lastenlasten kesken. Tällöin mahdollinen lakiosien vaatiminen ei hidasta perinnönjakoa.

Testamentin tekijä voi halutessaan myös vaikuttaa siihen, kuinka suuren osan kukin lapsenlapsi perinnöstä saa. Lapsenlapsilla ei tavallisesti ole oikeutta lakiosaan. Lakiosaoikeus on vain siinä tapauksessa, että perittävän lapsi on kuollut, ja lapsenlapset ovat hänen sijaantulijoinaan. Niinpä lapsenlapset eivät omilla toimillaan voi vaikuttaa siihen, minkä suuruiseksi perintöosa määräytyy. Testamentissa voidaan myös määrätä tietty osuus tai tietty euromäärä, joka lapsenlapsille halutaan antaa.

Sukupolven yli suunnatussa testamentissa kannattaa huomioida se, miten lapsenlapset testamenttiin kirjataan: puhutaanko lapsenlapsista yleensä vai mainitaanko kaikki testamentin saajat nimeltä. Jos lapsenlapset on mainittu nimeltä, voi sillä olla tahaton vaikutus perijöiden määrään. Testamentin tekemisen jälkeen ja perittävän vielä eläessä syntyvät lapsenlapset jäisivät tällöin vaille perintöä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa