Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti ja edunvalvonta voivat linkittyä usealla eri tavalla. Edunvalvonnassa oleva henkilö voi haluta tehdä testamentin, hän voi olla testamentin edunsaajana tai hänet on voitu sivuuttaa testamentissa.

Edunvalvojan tehtävänä on valvoa päämiehensä etua joka asiassa. Edunvalvoja edustaa päämiestään ja toimii tämän puolesta. Jos testamentin saajalla on edunvalvoja, on tämän huolehdittava sekä päämiehelle tulevien velvoitteiden hoitamisesta että oikeuksien toteutumisesta.

Testamentin saajan velvollisuutena on antaa testamentti tiedoksi kaikille perillisille. Edunvalvojan on hoidettava tiedoksianto, ellei joku muu testamentin saajista anna testamenttia tiedoksi. Näin voi käydä siinä tapauksessa, että testamentin saajia on useita.

Mikäli testamentti loukkaa päämiehen lakisääteisiä oikeuksia, edunvalvojan velvollisuutena on huolehtia oikeuksien toteutumisesta. Edunvalvonnassa oleva henkilö voi olla vainajan perillinen, jolle testamentin perusteella ei tulisi jäämistöstä mitään. Edunvalvoja ei voi hyväksyä päämiehensä puolesta sellaista testamenttia, jossa päämiehen perillisasema sivuutetaan täysin. Tällöin edunvalvojan on vaadittava päämiehelle lakiosaa perinnöstä. Näin on tehtävä siinäkin tapauksessa, että kyse olisi vanhempien keskinäisestä testamentista, jossa toiveena on esitetty, ettei kukaan lapsista vaatisi lakiosaansa toisen vanhemman vielä eläessä. Edunvalvoja voi myös nostaa päämiehensä puolesta testamenttikanteen, mikäli siihen on aihetta.

Testamentin tekeminen on aina henkilökohtainen oikeustoimi. Edunvalvoja ei voi tehdä päämiehensä puolesta testamenttia. Voi muutenkin olla kyseenalaista, onko edunvalvonnassa oleva henkilö testamentintekokelpoinen. Tämä on mahdollista, mutta tässä asiassa edunvalvoja ei voi toimia päämiehensä puolesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa