Minilex - Lakipuhelin

Testamentin laatija todistajana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin laatija ei voi toimia oman testamenttinsa todistajana. Testamenttia ei voi todistaa, mikäli se on tehty omaksi tai puolison hyväksi. Testamentin tekijän on allekirjoitettava oma testamenttinsa ja näin varmistaa oman tahdonilmaisunsa. Allekirjoituksella testamentin laatija vahvistaa, että testamentin sisältö todella on hänen tahtonsa mukainen. Allekirjoitus on välttämätön testamentin pätevyyden kannalta. Todistajia tarvitaan varmistamaan, että testamentin tekijä on kelpoinen määräämään omaisuudestaan. Lisäksi todistajien on todettava, laatijaan ole kohdistunut ulkopuolista painetta. Esteellisiä ovat myös testamentin tekijän lähisukulaiset.

Sen sijaan testamentin toimeenpanijaksi määrätty ei ole esteellinen suoraan asemansa perusteella. Testamenttia koskevat muotovaatimukset, ovat määritelty laissa, joten on syytä huolehtia todistajien kelpoisuudesta. Muuten saatetaan ajautua tilanteeseen, jossa testamentti ei täytä muotovaatimuksia ja on pätemätön, mikäli joku sitä moittii.

Poikkeuksen muodostaa kirjallinen hätätilatestamentti. Tällöin ei laatijan lisäksi vaadita todistajia. Kirjallinen hätätilatestamentti on voimassa vain tietyn ajan, jonka jälkeen edellytetään normaaleja muotovaatimuksia testamentilta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa