Minilex - Lakipuhelin

Mitä testamentille tapahtuu kuoleman jälkeen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti on asiakirja, jolla henkilö määrää siitä, kenelle hänen omaisuutensa menee hänen kuolemansa jälkeen. Testamenttia tehdessä pitää noudattaa tiettyjä muotovaatimuksia. Jos näitä muotovaatimuksia ei noudateta, testamentti ei ole pätevä. Testamentti tulee tehdä kirjallisesti kahden todistajan läsnä ollessa. Todistajien tulee tietää, että kyseessä on testamentti, mutta heidän ei tarvitse tietää sen sisältöä. Todistajien tulee allekirjoituksillaan todistaa testamentti. Testamenttia asiakirjana tarvitaan vasta henkilön kuoleman jälkeen.

Kun henkilö on kuollut, testamentin saajan on annettava testamentti perillisille tiedoksi haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti. Samalla perillisille tulee antaa oikeaksi todettu jäljennös testamentista. Suullisesti tehdyn hätätilatestamentin osalta perillisille on annettava oikeaksi todistettu jäljennös testamentin todistajien kuulustelusta laaditusta tuomioistuimen pöytäkirjasta tai muu kirjallinen selvitys testamentin sisällöstä.

Perillinen voi moittia testamenttia nostamalla kanteen kuuden kuukauden kuluessa tiedoksiannosta, ellei hän ole aiemmin hyväksynyt testamenttia tai muutoin luopunut moiteoikeudestaan. Testamentin saajan on saatettava oikeutensa voimaan viimeistään kymmenen vuoden kuluttua perittävän kuolemasta tai testamenttiin perustuvan oikeuden alkamisesta.

Henkilön kuoleman jälkeen testamenttia tarvitaan siis asiakirjana. Se tulee toimittaa määräajassa perillisille, jotta vainajan viimeinen tahto voidaan toteuttaa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]