Minilex - Lakipuhelin

Testamentti rintaperillisen hyväksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillisellä tarkoitetaan perittävän suoraan alenevassa polvessa olevaa jälkeläistä tai ottolasta. Rintaperilliset kuuluvat perimysjärjestyksessä ensimmäiseen perintöluokkaan, joten he ovat ensisijassa oikeutettuja perintöön. Jos rintaperillinen on jo edesmennyt, tämän jälkeläisillä on rajoittamaton sijaantulo-oikeus eli he saavat osuutensa siitä perinnöstä, joka olisi kuulunut heidän vanhemmalleen. Rintaperillisen hyväksi voidaan tehdä myös testamentti.

Testamenttia tehdessä on kuitenkin huomioitava ensinnäkin se, onko se tarpeellista. Jos rintaperillisiä on vain yksi, perintö menee joka tapauksessa automaattisesti tälle henkilölle. Jos kuitenkin rintaperillisiä on useampia, perintö jaettaisiin tasan heidän kesken. Testamentti kannattaakin tehdä, kun perittävä haluaa testamentata koko omaisuutensa tai osan siitä tietylle rintaperilliselle.

On kuitenkin huomioitava rintaperillisille kuuluva lakiosa. Jos perittävä testamenttaa koko omaisuutensa vain yhdelle rintaperilliselle, muut voivat moittia testamenttia. Tällöin puolet omaisuudesta jaetaan kaikkien rintaperillisten kesken. Toinen puoli voidaan jakaa kuitenkin testamentin mukaan. Kun kysymyksessä on vain alle puolet perittävän omaisuudesta, voidaan se testamentata rintaperilliselle tehokkaasti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa