Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja toissijaismääräys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti saattaa sisältää perättäisseuraantoa koskevan toissijaismääräyksen. Tällöin testamentilla määrätään omaisuus omistusoikeudella ensin jollekin henkilötaholle ja tämän ensisaajan kuoltua jollekin toiselle henkilölle. Jälkimmäistä henkilöä kutsutaan testamentin toissijaiseksi saajaksi ja häntä koskevaa testamenttimääräystä testamentin toissijaismääräykseksi. Jos testamentti sisältää tällaisen toissijaismääräyksen, on kysymys niin kutsutusta rajoitetusta omistusoikeustestamentista.

Testamentin ensisaaja on testamentatun omaisuuden omistaja. Hän ei kuitenkaan saa samanlaista omistajan asemaa kuin henkilö, jonka hyväksi on tehty testamentti täydellä omistusoikeudella. Hän voi käyttää ja hallita testamentin nojalla saamaansa omaisuutta sekä myydä tai lahjoittaa sen. Testamentin toissijaisella saajalla ei ole ensisaajan eläessä oikeutta puuttua siihen tapaan, jolla tämä hallitsee omaisuutta. Toissijaismääräyksen tärkein merkitys on kuitenkin siinä, että se estää ensisaajaa tekemästä uutta testamenttia testamentin nojalla saamastaan omaisuudesta. Ensisaajan oikeutta tehdä testamentti saamastaan omaisuudesta on siten rajoitettu testamentin toissijaisen saajan hyväksi.

Toissijaismääräys liitetään yleensä aviopuolisoiden keskinäiseen testamenttiin siten, että omaisuus testamentataan ensin leskelle omistusoikeuksin ja tämän kuoltua lapsille. Toissijaismääräys voidaan kuitenkin liittää kaikkiin testamentteihin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa