Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja perintövero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla saadusta omaisuudesta suoritetaan myös perintöveroa. Perintöveron määrä riippuu siitä, mikä on testamentatun omaisuuden arvo, sekä testamentinsaajan ja perinnönjättäjän sukulaisuussuhde. Esimerkiksi perinnönjättäjän perilliset (lapsi, lapsenlapset, vanhemmat, isovanhemmat) ja aviopuoliso kuuluvat I veroluokkaan, jonka verokohtelu on hieman suotuisampi kuin muiden perinnönsaajien.

Myös itse testamentilla saadun omaisuuden tyyppi vaikuttaa perintöveron määrään ja siihen kannetaanko veroa ylipäätään. Esimerkiksi pelkkä hallintaoikeuden testamenttaaminen katsotaan yleensä saannoksi, joka on perintöverosta vapaa, jos siihen ei liity muita oikeuksia, kuten oikeutta omaisuuden tuottoon. Kannattaa kuitenkin huomata, että perintöverosta vapaiden saantojen osalta voidaan joutua suorittamaan tuloveroa. 

Esimerkkilaskelma: Henkilö testamenttaa lapsenlapselleen 25 000 euron arvoisen osakekirjan. I veroluokan alaraja veron kantamiseen on 20 000 euroa, ylimenevältä osalta maksetaan veroa 7 %. Alarajan kohdalla kannettava vero on 100 euroa ja tähän lisätään 7 % osuus ylimenevältä osalta eli kokonaisuudessaan lapsenlapsi joutuu maksamaan perintöveroa 450 euroa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa