Minilex - Lakipuhelin

Keskinäisen testamentin todistajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Keskinäinen testamentti on usein yksi asiakirja, jonka avulla kaksi tai useampi testamentintekijä ilmaisee tahtonsa testamentata omaisuutensa toistensa hyväksi. Tavallisin keskinäinen testamentti on aviopuolisoiden välinen asiakirja, mutta nykyään keskinäisen testamentin voivat tehdä ketkä tahansa henkilöt toistensa hyväksi. Keskinäistä testamenttia koskevat samat muotovaatimukset kuin normaaliakin testamenttia. Muotovaatimukset löytyvät perintökaaren testamenttia koskevista säännöksistä. Keskinäisen testamentin todistajia koskevat siis samat vaatimukset kuin normaalinkin testamentin todistajia.

Kahden yhtä aikaa läsnä olevan todistajan on todistettava testamentti oikeaksi. Testamentin todistajien on tiedettävä todistaessaan, että todistettava asiakirja on testamentti. Testamentin todistajien on merkittävä testamenttiin nimikirjoituksensa, ammattinsa ja asuinpaikkansa. Asiakirjan sisältöä ei todistajien tarvitse tarkemmin tuntea. Lisäksi edellytetään, että testamentin todistajat ovat vähintään 15- vuotiaita.

Testamentin todistajien tulee olla esteettömiä todistamaan. Esteellisiä todistamaan ovat esimerkiksi testamentintekijän lähisukulaiset, aviopuoliso ja henkilöt, jotka saavat testamentin perusteella jotain.

Todistajien kelpoisuus ja esteellisyys kannattaa selvittää huolella, sillä muotosäännöksistä poikkeaminen aiheuttaa muotovirheen, jonka johdosta testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi mahdollisessa moiteprosessissa. Muotovirheitä ovat myös testamentin todistajiin asetettujen vaatimusten rikkominen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa asia varmistaa lakimieheltä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa