Kerrostaloasuntoon on muutama kuukausi sitten muutettu vuokralle. Vuokrasopimus on määräaikainen, vuoden mittaiseksi sovittu.
Nyt on alkanut ilmestyä flunssamaisia oireita. Tiedustelun jälkeen on kuultu, että talossa on kosteusvaurio, josta vuokranantaja ei ole kertonut vuokraamisvaiheessa mitään. Kuitenkin on ollut pitkään selvillä, että talossa on ollut kosteusvauriota/hometta.
Mitä nyt pitää tehdä? Onko vuokranantaja toiminut väärin, ja pitääkö koko vuoden asua kuitenkin samassa asunnossa, ettei saa lisämaksuja maksettavaksi?

1 vastaus


756 vastausta

Vuokranantaja on vastuussa sellaisista ongelmista, joista hän on itse tietoinen. Jos vuokranantaja siis ei ole vuokraushetkellä tai myöhemmin ollut tietoinen asunnon mahdollisista kosteusongelmista, ei hän ole varsinaisesti vastuussa vahingosta eikä hänellä ole korvausvelvollisuutta. Vuokranantajalle tulee kuitenkin ilmoittaa asiasta, mikäli epäilee kosteusongelmia ja tämän seurauksena vuokranantajan tulisi ottaa asia vakavasti ja toimia tilanteen edellyttämällä tavalla.

Jos vuokranantaja on tahallisesti ja tietäen, että asunnossa on homeongelma, vuokrannut asunnon silti ilmoittamatta vuokralaisille asiasta mitään asiasta, on vuokranantaja vastuussa asunnon virheestä. Jos vuokranantaja on siis ollut tietoinen vakavasta kosteusongelmasta ja tämä ongelma on pilannut esimerkiksi vuokralaisen huonekaluja, on vuokranantaja velvollinen korvaamaan aiheutuneet vahingot vuokralaiselle.

Jos asunnossa ilmenee virhe, kuten esimerkiksi home-esiintymä tai vaikkapa maakellarin hajua ja kuten tässäkin tapauksessa voidaan todeta että muuallakin taloyhtiössä ongelmia esiintyy, on vuokralaisella oikeus vuokrasopimuksen päättämiseen ennen määräaikaisen sopimuksen päättymispäivää. Tämä oikeus sopimuksen purkamisoikeus perustuu terveysvaaraan vetoamalla. Vuokralaisella on tällaisessa tilanteessa näyttövelvollisuus siitä, että terveysvaara on todellinen. Kuitenkin huomion arvoinen asia on sekin, että on myöskin vuokranantajan etu saada terveydelle haitallinen asuntoa rasittava seikka mahdollisimman huolellisesti ja hyvin hoidettua, jotta myöskin lisäkustannuksilta jatkossa säästyttäisiin.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]