Minilex - Lakipuhelin

Haastehakemuksella vaadittavat perintäkulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Haastehakemuksella voidaan päävaatimuksen, kuten velan maksun, lisäksi esittää myös vaatimus perintäkuluista. Näitä korvattavia perintäkuluja ovat perinnästä velkojalle aihetuvat kohtuulliset kulut. Kuluttajasaatavien perinnässä tehdyille perintätoimille ja niiden määrille on asetettu rajoituksia. Näistä enimmäismääristä voidaan poiketa vain poikkeuksellisesti.

Arvioidessa perintäkulujen kohtuullisuutta huomioon otetaan saatavan suuruus, suoritettu työmäärä, perintätehtävän tarkoituksenmukainen suoritustapa ja muut seikat. Perintäkulujen kohtuullisuutta arvioidessa kyse on kokonaisarvioinnista. Saatavan suuruus ei esimerkiksi saa olla sellainen yksittäinen seikka, jonka perusteella veloitetaan saatavasta tietty prosenttiosuus perintäkuluina. Perintäkulujen tulee perustua todellisiin perintätoimenpiteisiin, jotka tulee tarvittaessa pystyä dokumentoimaan.

Perintälaissa esitetään lista perintätoimenpiteistä kuluttajasaatavien osalta, joista perintäkuluja voidaan vaatia haastehakemuksella. Näitä toimenpiteitä ovat kirjallinen maksuvaatimus, kirjallinen maksumuistutus, samaa asiaa koskeva uusi maksuvaatimus, kirjallinen maksusuunnitelma ja maksuajan pidennys velallisen pyynnöstä. Tätä listaa ei ole tarkoitettu tyhjentäväksi minkään saatavatyypin suhteen. Kantaja voi vaatia perintäkuluja myös muista tarpeellisista perintätoimenpiteistä velalliselta. Perintäkuluvaatimuksen osalta haastehakemukseen tulee liittää erittely vaadittavista perintäkuluista, vaadittavan kokonaismäärän lisäksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa