Minilex - Lakipuhelin

Haastehakemus ja takaisinsaanti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riita-asian oikeudenkäynti saatetaan vireille kantajan käräjäoikeuteen toimittamalla haastehakemuksella. Haastehakemus sisältää kanteen eli kantajan vaatimuksen saada tietynsisältöinen tuomio, joka kohdistuu riita-asian vastaajaan. Kun riita-asia on tullut vireille käräjäoikeuteen saapuneen haastehakemuksen myötä, tulee tuomioistuimen osoittaa haaste vastaajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaajaa kehotetaan antamaan vastineensa kanteeseen. Mikäli vastaaja ei toimita määräajassa vastinetta tai vastineesta ei ole ilmennyt vastaajan kantaa tiettyihin kysymyksiin, häntä vastaan voidaan antaa yksipuolinen tuomio. Yksipuoliseen tuomioon voi hakea muutosta takaisinsaannilla.

 

Haastehakemus

Kantaja saattaa riita-asian vireille toimittamalla haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Haastehakemus sisältää kanteen, joka tarkoittaa kantajan vaatimusta saada tietynsisältöinen tuomio kohdistettuna riita-asian vastaajaan. Mikäli riita-asiassa päädytään syystä tai toisesta yksipuoliseen tuomioon, tämä tarkoittaa joko kanteen hyväksymistä tai sen hylkäämistä. Kanteen hyväksyminen tai hylkääminen riippuu siitä, keneen osapuolista yksipuolinen tuomio kohdistetaan.

 

Mitä tarkoittaa yksipuolinen tuomio?

Yksipuolinen tuomio annetaan silloin, kun riita-asiassa jompikumpi osapuoli pysyttäytyy passiivisena. Tuomioistuimen antama yksipuolinen tuomio ei perustu asian tutkintaan vaan siihen, ettei asianosainen noudata prosessuaalisia velvollisuuksiaan oikeudenkäyntimenettelyssä. Esimerkkinä prosessuaalisesta velvollisuudesta voidaan mainita vastineen toimittaminen tuomioistuimeen määräajassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että passiivinen osapuoli häviää ja vastaavasti vastapuoli voittaa jutun yksipuolisen tuomion myötä. 

Yksipuinen tuomio on käytettävissä ainoastaan dispositiivisissa eli tahdonvaltaisissa riita-asioissa. Tahdonvaltaisissa riita-asioissa sovinto asianosaisten välillä on sallittu ja tuomioistuin on sidottu siihen. Yksipuolista tuomiota ei näin ollen voi käyttää rikosasioissa tai riita-asioissa, joissa sovinto asianosaisten välillä ei ole sallittu. Riita-asioita, joissa sovinto ei ole sallittu, ovat pääsääntöisesti asiat, joihin liittyy jokin julkinen tai kolmannen osapuolen intressi. Esimerkiksi lapsen huoltoa koskevat asiat ovat tällaisia.

 

Milloin yksipuolinen tuomio voidaan antaa?

Yksipuolinen tuomio voidaan antaa, mikäli vastaaja, jota on kehotettu vastaamaan tahdonvaltaisessa asiassa kirjallisesti

  • ei ole antanut pyydettyä vastausta määräajassa 
  • hän ei ole esittänyt vastauksessaan kanteen vastustamiselle perustetta 
  • tai vetoaa ainoastaan sellaiseen perusteeseen, jolla selvästi ei ole vaikutusta asian ratkaisemiseen.

Yksipuolinen tuomio saadaan edellä mainituissa tilanteissa antaa, vaikka kantaja ei olisi sitä vaatinutkaan. Vastaajaa vastaan annetun yksipuolisen tuomion myötä kantajan nostama kanne tulee hyväksyä.

Yksipuolinen tuomio voidaan tahdonvaltaisissa asioissa antaa myös asianosaisen vaatimuksesta, jos vastapuoli on

  • jäänyt pois istunnosta 
  • tai ei ole antanut häneltä pyydettyä kirjallista lausumaa, josta ilmenee hänen kantansa pyynnössä esitettyihin kysymyksiin.

Mikäli yksipuolinen tuomio annetaan edellä mainituin perustein kantajaa vastaan, kanne tulee hylätä.

 

Takaisinsaanti muutoksenhakukeinona yksipuoliseen tuomioon 

Takaisinsaanti toimii yksipuolisen tuomion muutoksenhaun ainoana keinona. Asianosaisella, jota vastaan on annettu yksipuolinen tuomio, on oikeus hakea takaisinsaantia siinä tuomioistuimessa, joka kyseisen yksipuolisen tuomion on antanut. Takaisinsaantia on haettava kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä lukien, kun takaisinsaannin hakija on todisteellisesti saanut tiedon yksipuolisesta tuomiosta. 

Mikäli yksipuolinen tuomio on annettu sen vuoksi, ettei asianosainen ole noudattanut kehotusta antaa kirjallinen vastaus tai saapua tuomioistuimeen paikan päälle, takaisinsaantihakemuksessa tulee mainita sellainen syy tuomion muuttamiselle, jolla olisi voinut olla merkitystä asiaa aiemmin ratkaistaessa. 

Mikäli yksipuolinen tuomio on annettu sen vuoksi, ettei asianosainen ole antanut kirjallista lausumaa, jossa ilmenee hänen kantansa pyynnössä esitettyihin kysymyksiin, hänen kantansa tulee ilmetä viimeistään takaisinsaantia koskevasta hakemuksesta.

Takaisinsaannin myötä asia menee tuomioistuimeen istuntokäsittelyyn. Asia käsitellään perusteellisesti oikeudenkäyntimenettelyssä ja tuomioistuin ottaa vastaan kaiken todistelun. Asian käsittelyn jälkeen tuomioistuin antaa ratkaisunsa.

 

Yhteenveto

  • Haastehakemus sisältää kanteen eli kantajan vaatimuksen saada tietynlainen tuomio.
  • Kun riita-asia on tullut vireille, tuomioistuin kehottaa vastaajaa vastaamaan haasteeseen.
  • Yksipuolinen tuomio annetaan silloin, kun jompikumpi riita-asian osapuolista pysyttäytyy passiivisena.
  • Yksipuolinen tuomio on mahdollinen ainoastaan dispositiivisissa eli tahdonvaltaisissa riita-asioissa.
  • Dispositiivisissa riita-asioissa sovinto on sallittu.
  • Takaisinsaanti on yksipuolisen tuomion ainoa muutoksenhakukeino.
  • Se, jota vastaan yksipuolinen tuomio on annettu, voi hakea takaisinsaantia.
  • Takaisinsaantia on haettava 30 päivän kuluessa siitä, kun hakija on saanut tiedon yksipuolisesta tuomiosta.

 

Summary in English

  • The subpoena application contains a lawsuit, i.e., the claimant's demand to get a certain kind of judgment.
  • When the dispute has started, the court calls on the defendant to respond to the subpoena.
  • A unilateral judgment is given when one of the parties to the dispute remains passive.
  • Unilateral judgment is possible only in dispositive, i.e., arbitrary disputes.
  • Settlement is allowed in dispositive disputes.
  • Restitution is the only means of appeal for a unilateral judgment.
  • The person against whom a unilateral judgment has been given can apply for restitution.
  • Restitution must be applied for within 30 days after the applicant has received information about the unilateral judgment.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten välttää yksipuolisen tuomion saaminen?

Jotta riita-asia, jossa sovinto on sallittu, ei päätyisi yksipuoliseen tuomioon, on asianosaisen vältettävä passiivisuutta oikeudenkäyntimenettelyssä. Niinpä esimerkiksi vastaajan tulee huolehtia vastineensa toimittamisesta käräjäoikeuteen määräajassa. Muutoinkin asianosaisten tulee noudattaa etenkin aktiivisuutta ja määräaikoja tuomioistuinprosessissa, jotta yksipuoliseen tuomioon ei päädyttäisi.

2. Mitä edellytyksiä yksipuolisen tuomion takaisinsaannille on?

Takaisinsaannissa hakijan tulee käytännössä osoittaa, että yksipuolinen tuomio on ollut väärä ja asia tulee saattaa uudelleen tuomioistuimen tutkittavaksi. Oikeudenkäymiskaaren 12 luvun 15-17 §:ssä säädetään takaisinsaantiin liittyvistä ehdoista.

3. Mitä tapahtuu, jos takaisinsaantia yksipuoliseen tuomioon ei haeta määräajassa?

Takaisinsaantia yksipuoliseen tuomioon tulee hakea kirjallisesti 30 päivän kuluessa. Mikäli takaisinsaantia ei ole haettu määräajassa, tulee yksipuolinen tuomio lainvoimaiseksi eli lopulliseksi. Lainvoimaiseen tuomioon ei voi hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. 

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]