Minilex - Lakipuhelin

Haastehakemus ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkoja voi turvautua ulosottoon, jos velallinen ei maksa velkaansa vapaaehtoisesti. Jotkin saatavat, kuten esimerkiksi verot, voi viedä suoraan ulosottoon, mutta osan perimistä varten tulee laatia käräjäoikeudelle osoitettu haastehakemus ja haettava asiasta käräjäoikeuden tuomio tai päätös. Käräjäoikeus tutkii saatavan oikeellisuuden ja määrää velallisen maksuvelvollisuudesta.

Jos velallinen ei noudata vapaaehtoisesti käräjäoikeuden päätöstä, velkoja voi hakea päätöksen täytäntöönpanoa ulosoton kautta. Velkojan tulee toimittaa ulosottomiehelle ulosottohakemus ja sen liitteenä tuomioistuimen päätös. Ulosottohakemus tehdään joko kirjallisesti tai sähköisesti velallisen asuin- tai kotipaikan ulosottomiehelle.

Haastehakemus ja ulosotto kuuluvat siis perintäprosessin eri vaiheisiin. Haastehakemuksella saadaan perintäasia vireille käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden velkomusasiaa koskeva ratkaisu taas täytäntönpannaan ulosotossa, jos velallinen ei noudata tuomioistuimen antamaa ratkaisua. Haastehakemuksella ei voi hakea suoraan ulosottoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa