Minilex - Lakipuhelin

KKO:1998:54 Vahingonkorvausvaatimus ja yhdistys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Yhdistys
    Oikeudenkäyntimenettely
    Puhevalta

A oli käräjäoikeudessa tuomittu törkeästä kavalluksesta ja epärehellisyydestä 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja määrätty maksamaan vahingonkorvauksia. Hovioikeus oli jättänyt syytteen epärehellisyydestä tutkimatta sillä perusteella, että kyseessä oli asianomistajarikos eikä asianomistajana ollut yhdistys määräajassa ollut nostanut syytettä itse tai esittänyt syyttämispyyntöä. Hovioikeus vapautti siten A:n epärehellisyysrangaistuksesta ja tuomitsi hänet 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta.

Asiassa oli kyse yhdistystä koskevasta vastuuvapaudesta. Syytteen mukaan A oli rahastonhoitajana oikeudettomasti käyttänyt yhdistyksen rahavaroja omiin tarkoituksiinsa tai muihin tarkoituksiin, joita ei oltu kyetty selvittämään.

Yhdistyslain mukaan yhdistyksen kokouksessa on päätettävä vastuuvapauden myöntämisestä. Vastuuvapauden myöntäminen ei estä ajamasta vahingonkorvauskannetta sellaisen seikan johdosta, joka ei ole ollut tiedossa vastuuvapaudesta päätettäessä. Kun vastuuvapaudesta oli päätetty, A:n toiminta ei ollut ollut yhdistyksen kokouksen tiedossa. Se on siten voinut esittää vahingonkorvausvaatimuksen A:ta kohtaan. 

Puheena olevasta rangaistus- ja vahingonkorvausvaatimuksesta päättäminen on ollut yhdistyksen kokoon nähden ja sen toiminnan kannalta poikkeuksellinen ja taloudelliselta merkitykseltään huomattava asia. Lähtökohtaisesti tällaisen asian päättäminen olisi kuulunut yhdistyksen jäsenille.

Korkeimman oikeuden mukaan rangaistus- ja vahingonkorvausvaatimuksen esittäminen A:ta vastaan on  kuulunut yhdistyksen kokouksen päätösvaltaan, eikä hallituksella ole ollut oikeutta tehdä päätöstä A:han kohdistuvien vaatimusten esittämisestä. Yhdistyksen hallituksella ei siten ole ollut oikeutta tehdä päätöstä sanottujen vaatimusten esittämisestä.

Korkein oikeus muutti hovioikeuden tuomiota siten, että se hylkäsi A:han yhdistyksen toimesta kohdistuvat rangaistus- ja vahingonkorvausvaatimukset. Rikosoikeudellista rangaistusta törkeästä kavalluksesta tai vahingonkorvauksista valtiolle ei sen sijaan muutettu. 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]