» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
B oli ollut työttömänä työnhakijana A:n tekemän törkeän pahoinpitelyn johdosta ja hänen tulonsa oli ollut työttömyysturvalaissa määritetty työttömyyspäiväraha. Pahoinpitely oli tapahtunut 10.12.1993 ja B oli ollut työttömänä jo kesästä 1993 lähtien.
Lain 5 §:n 1 momentin 6 kohdan mukaan työttömyyspäivärahaan ei ole oikeutta henkilöllä, joka sairauden, vian tai vamman vuoksi on työkyvytön. Tämän johdosta B oli menettänyt oikeutensa työttömyyspäivärahaan A:n rikoksen seurauksena.
Vahingonkorvauslain 5 luvun 2 §:n mukaan B:llä oli ollut oikeus saada A:lta vahingonkorvausta tulojen vähentymisestä ja korkeimman oikeuden mukaan kyseistä lainkohtaa tuli tulkita sillä tavalla, että se koski kaikkia tuloja, jotka henkilö on menettänyt, joten B:n osalta kysymys oli ollut työttömyyspäivärahan menetyksestä.
Sairausvakuutuslain 27 c §:n 1 momentin mukaan, jos työkyvyttömyys on aiheutettu rikoksella ja vakuutetulla on oikeus saada korvausta työkyvyttömyyden aiheuttamasta tulojen tai elatuksen vähentymisestä vahingonkorvauslain tai rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain perusteella, suoritetaan hänelle sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa. Pykälän 2 momentin mukaan vakuutetun oikeus 1 momentissa tarkoitettuun vahingonkorvauslain mukaiseen korvaukseen siirtyy Kansaneläkelaitokselle suoritetun päivärahan määrään saakka. Säännöksen perusteella Kansaneläkelaitoksella on suorittamansa korvauksen johdosta takautumisoikeus rikoksentekijää kohtaan.
B:n oikeus vahingonkorvaukseen oli siten sairausvakuutuslain mainitun säännöksen 2 momentin perusteella siirtynyt Kansaneläkelaitokselle sen B:lle työkyvyttömyyden johdosta ajalta 28.12.1993 - 22.9.1994 suorittamien päivärahojen määrään saakka. KKO totesi, että A oli velvollinen suorittamaan Kansaneläkelaitokselle sen maksamia sairauspäivärahoja vastaavat 22 444,20 markkaa korkoineen.
A velvoitettiin suorittamaan Kansaneläkelaitokselle korvaukseksi 22 444,20 markkaa 16 prosentin korkoineen 21 546,40 markalle 22.9.1994 lukien.
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät tapaukset
Selaa lakitietoa