Minilex - Lakipuhelin

Summaarisen haastehakemuksen oikeudenkäyntimaksu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Summaarisen, eli suppean, haastehakemuksen käsittelystä peritään tuomioistuimissa tuomioistuinmaksulain mukainen oikeudenkäyntimaksu. Tämän maksun suuruus riippuu siitä, millä tavalla suppea haastehakemus toimitetaan asiaa käsittelevään tuomioistuimeen. Alempaa 65 euron maksua peritään asioista, joissa asiaa koskevat tiedot on toimitettu suoraan käräjäoikeuden tietojärjestelmään. Tämä on mahdollista tehdä käyttämällä sähköistä tiedonsiirtoyhteyttä tai oikeusministeriön sähköistä asiointipalvelua.

Korkeampaa 86 euron käsittelymaksua peritään summaarisissa asioissa, jotka toimitetaan käräjäoikeuteen muuten kuin sähköisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kirjeitse toimitettuja haastehakemuksia. Myös sähköpostilla toimitetuista haastehakemuksista peritään yleensä korkeampaa oikeudenkäyntimaksua.

Mikäli vastaaja perustellusti riitauttaa summaarisen haastehakemuksen, peritään kantajalta korkeampi 250 euron oikeudenkäyntimaksu. Tämän maksun suuruus ei riipu siitä, ratkaistaanko asia käräjäoikeuden istunnossa vai pelkästään kirjallisen aineiston perusteella kansliassa.

Nämä maksut peritään vain, jos asia ratkaistaan yksipuolisella tuomiolla. Mikäli kanne peruutetaan ennen haasteen antamista, tätä maksua ei kuitenkaan peritä kantajalta. Poikkeuksena ovat vaatimukset, jotka hylätään selvästi perusteettomina. Näiden tapauksien kohdalla kantaja joutuu maksamaan asiasta aiheutuneet kulut. Alioikeuksien perimien maksujen suuruus voi myös joissakin tapauksilla vaihdella, esimerkiksi sen mukaan onko asia ratkaistu kansliahenkilökunnan toimesta, vai onko se ohjattu notaarin tai tuomarin käsiteltäväksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa