Minilex - Lakipuhelin

Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raskaana tai perhevapaalla olevia työntekijöitä suojaa tehostettu irtisanomissuoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää raskauden johdosta. Myöskään perhevapailla olevaa työntekijää ei voi irtisanoa, eikä työnantaja voi suorittaa irtisanomista silloinkaan, kun saa tiedon siitä, että työntekijä on käyttämässä lainmukaisia perhevapaitaan. Perhevapailla tarkoitetaan äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaita.

Raskaana tai perhevapaalla olevat työntekijät eivät kuitenkaan ole täysin suojattuja irtisanomista vastaan, sillä heidätkin voidaan irtisanoa ensinnäkin silloin, jos henkilökohtainen irtisanomisperuste on olemassa. Toiseksi myös taloudellisin ja tuotannollisin syin tapahtuva irtisanominen on mahdollinen, mutta tällöin on huomattava se, että perhevapaalla olevat työntekijät on mahdollista irtisanoa ainoastaan, jos työnantajan toiminta on lakannut kokonaan.

Mikäli irtisanominen suoritetaan, ei se saa liittyä työntekijän raskauteen tai perhevapaan käyttämiseen. Lisäksi irtisanottavien valintaa tehdessä on huomioitava syrjimätön menettely. Työnantajalla onkin todistustaakka irtisanomisperusteesta, jonka vuoksi irtisanomisen katsotaan johtuneen raskaudesta tai perhevapaasta, ellei työnantaja näytä toteen hyväksyttävää syytä irtisanomiselle.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa