Minilex - Lakipuhelin

Mikä suosiolahja on ja miten se vaikuttaa lakiosaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän varoihin on lisättävä perittävän jälkeläiselleen tai ottolapselleen taikka näiden jälkeläiselle tahi näiden puolisoille antama sellainen lahja, jolla on ilmeisesti tarkoitettu suosia sen saajaa lakiosaan oikeutetun perillisen vahingoksi. Suosiolahjalla tarkoitetaan siis perittävän elinaikanaan antamaa lahjaa, jolla hän on halunnut suosia lahjan saajaa rintaperillisen tai rintaperillisten vahingoksi. Kun tällaisen suosiolahjan arvo lisätään jäämistön arvoon, se korottaa myös rintaperillisille kuuluvia lakiosia.

Suosiolahjan lisäys kuolinpesän varoihin on siis eräänlainen sulku, jolla minimoidaan perittävän mahdollisuus antaa sellainen lahja, jota ei ole otettava lainkaan huomioon lakiosaa laskettaessa. Suosiolahjaa voidaan lisäksi pitää ennakkoperinnön kääntöpuolena, sillä jos perittävä on määrännyt, että tietty lahja ei ole ennakkoperintöä, määräys synnyttää olettaman suosimistarkoituksesta.

Perintökaareen ei sisälly aikarajaa, kuinka vanhoja lahjoja voidaan ottaa suosiolahjoina huomioon. Oikeuskäytännössä ja oikeuskirjallisuudessa on kuitenkin usein pidetty kymmentä vuotta kohtuullisena aikana, jonka kuluessa tehtyä lahjoitusta voitaisiin myöhemmin perinnönjaossa pitää suosiolahjana. Suosiolahjaan vetoajan on kuitenkin näytettävä toteen, että lahjan antaja on tarkoittanut suosia lahjan saajaa muiden rintaperillisten kustannuksella. Jos kyse on vanhasta lahjasta, suosimistarkoitusta voi olla vaikeaa näyttää toteen, mutta toisinaan kuitenkin suosimistarkoitus voi olla hyvinkin selvästi osoitettavissa.

Suosiolahja huomioidaan perinnönjaossa lisäämällä sen arvo jäämistöön. Lakiosat lasketaan niin kuin lahjoitettu omaisuus olisi edelleen kuolinpesässä. Mikäli lakiosaa ei voida täyttää täysimääräisesti sen vuoksi, että kuolinpesän varat eivät lahjojen arvon lisäämisen jälkeen riitä kattamaan lakiosaa, voi lakiosaan oikeutettu perillinen nostaa lakiosan täydennyskanteen lahjansaajaa vastaan. Tällöin suosiolahjan saanut velvoitetaan suorittamaan rintaperilliselle lakiosan täydennyksenä se määrä, joka lakiosasta on jäänyt uupumaan. Lakiosan täydennystä on vaadittava kanteella vuoden kuluessa siitä, kun perillinen on saanut tiedon perittävän kuolemasta ja suosiolahjan antamisesta, kuitenkin viimeistään kymmenen vuoden kuluessa perittävän kuolemasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]