Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisten lakiosa ja puolison hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolison kuollessa leskeä suojellaaan lainsäädännössä hallintaoikeuden avulla, jonka mukaisesti leskellä on oikeus pitää puolisonsa jäämistö jakamattomana hallussaan. Hallintaoikeus on voimassa siihen asti, kunnes rintaperillinen tai testamentinsaaja vaatii omaisuutta jaettavaksi tai kun rintaperillinen vaatii lakiosaansa perinnöstä. 

Jäämistö menee eloonjääneelle puolisolle, mikäli vainaja oli kuollessaan naimisissa eikä hänellä ole rintaperillisiä. Leski perii kaiken, vaikka avioehtosopimuksella olisi poistettu lesken avio-oikeus kokonaisuudessaan. Puolisolla ei ole kuitenkaan oikeutta lakiosaan, vaan lakiosa on rintaperilliselle kuuluva vähimmäisosa, jonka rintaperillinen saa itselleen vainajan laatimasta testamentista huolimatta. Lakiosa on puolet perintöosasta. Rintaperillisiä ovat vainajan lapset tai vaihtoehtoisesti lapsenlapset, mikäli vainajan lapset ovat kuolleet. Tietyin kriteerein rintaperillisen oikeus lakiosaansa pystytään poistamaan testamentin avulla. 

Leski saa suojaa puolison laatimaa testamenttia vastaan. Vaikka perilliset vaatisivat kuolinpesän jakamista, leskellä on oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluvaa kodiksi sopiva asunto jakamattomana hallussaan kuolemaansa asti. Hallintaoikeuteen kuuluu myös kodin irtaimisto. Jos lesken varallisuuteen kuuluu sopiva asunto joka vastaa muun muassa sijainniltaan ja kooltaan lesken ja vainajan yhteistä kotia, leskellä ei ole oikeutta pitää yhteistä kotia hallussaan.

Leskellä on oikeus koska tahansa luopua hallintaoikeudestaan ja leski voi suorittaa lakiosan rintaperillisille myös rahallisesti. Hallintaoikeudesta on hyötyä perillisille perintöverojen näkökulmasta, sillä hallintaoikeus pienentää perillisten perintöveroja. 

Hallintaoikeudella pyritään turvaamaan lesken asuminen. Eloonjääneellä puolisolla on oikeus pitää jäämistö hallinnassaan jakamattomana, ellei rintaperilliset esitä jakovaatimusta tai perittävän tekemä testamentti määrää toisin. Perillisen tai testamentinsaajan esitettyä perinnönjakovaatimuksen lesken hallintaoikeus jäämistöön purkautuu ja pesä tulee jaettavaksi. Mikäli pesä koostuu lähinnä asunnosta ja sen välttämättömästä irtaimistosta, vaade lakiosasta lykkääntyy siihen asti, kunnes lesken hallintaoikeus päättyy. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]