Minilex - Lakipuhelin

Perinnön lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla voi määrätä omaisuudestaan, mutta ei täysin vapaasti. Lapsilla eli rintaperillisillä on lain mukaan oikeus lakiosaan. Lakiosan määrä on puolet perintöosasta. Perintöosan määrittämistä varten kuolinpesässä on ensin tehtävä ositus, jos perittävä oli naimisissa. Osituksessa selvitetään, mikä on lesken omaisuutta ja mikä kuuluu vainajan jäämistöön. Jäämistö jaetaan lasten määrällä, ja näin saatu osuus on yhden lapsen perintöosuus. Lakiosa on puolet tästä perintöosan arvosta. Esimerkiksi jos perittävällä on 5 lasta, on yhden lapsen osuus 1/5 jäämistöstä. Lakiosan määrä on puolet perintöosasta eli 1/10. Jos jäämistön arvo on 100, on perintöosuuden arvo 20 ja lakiosan 10.

Lakiosa oikeuttaa tiettyyn osuuteen jäämistöstä, mutta testamentin saajalla on oikeus maksaa lakiosa rahana, jos ei sitä ole erikseen testamentissa kielletty. Rahasuoritus on yleensä käytännöllisin tapa lakiosan luovuttamiseen. Jos perittävä on testamentannut korkeintaan puolet omaisuudestaan, saavat kaikki rintaperilliset lakiosansa toisesta puolikkaasta, eikä tarvetta muille toimenpiteille ole. Jos testamentilla loukataan rintaperillisten lakiosaoikeutta, saavat perilliset vaatia lakiosansa suorittamista testamentin saajalta. Lakiosaa on vaadittava henkilökohtaisesti. Yksi rintaperillinen ei voi vaatia lakiosaa kaikkien puolesta ilman valtuutusta, ja lakiosa maksetaan vain sitä vaatineelle. Jos lakiosaa vaaditaan oikeusteitse, ei tuomioistuin voi määrätä lakiosaa maksettavaksi muille kuin lakiosaa vaatineille.

Perittävän lapset ovat oikeutettuja lakiosaan samoin kuin näiden lapset, jos perittävän lapsi on kuollut tai ei muusta syystä ole oikeutettu saamaan perintöä. Myös ottolapsilla ja heidän lapsillaan on oikeus lakiosaan. Lakiosasta voi myös luopua esimerkiksi hyväksymällä testamentin. Jos perillinen on luopunut lakiosastaan, eivät tämän lapsetkaan voi enää lakiosaa vaatia. Jos perillinen on kuollut ennen perittävää, ovat kuolleen perillisen lapset oikeutettuja lakiosaan ja voivat sitä siis myös vaatia.

Lakiosavaatimus esitetään testamentin saajalle. Se on esitettävä todisteellisesti ja kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista. Tarve vaatia lakiosaa voi syntyä myös perittävän antaman lahjan tai ennakkoperinnön vuoksi. Jäämistön varallisuus ei ehkä riitä lakiosien maksamiseen, jos perittävä on eläessään antanut ennakkoperinnöksi katsottavaa omaisuutta jollekin lapsistaan. Tällöin lakiosaa voi vaatia ennakkoperinnön saajalta kanneteitse. Lakiosaan ja muihin perintöoikeudellisiin asioihin liittyvissä kysymyksissä voi aina kääntyä asiantuntevien juristiemme puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]