Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähinnä perintöoikeus on perittävän rintaperillisillä eli hänen jälkeläisillään suoraan alenevassa polvessa. Ensisijaisesti perivät siis vainajan lapset, ja jos joku heistä on kuollut, tulevat tämän lapset hänen sijaansa. Lakimääräisestä perimyksestä voidaan poiketa testamentilla. Rintaperillisten suojaksi on kuitenkin säädetty lakiosaoikeus, mikä tarkoittaa, että heillä on oikeus vaatia jäämistöstä itselleen puolet siitä, mitä he olisivat lain mukaan saaneet. Perunkirjoitus taas on tilaisuus, jossa muun muassa vainajan varat ja velat sekä pesän osakkaat luetteloidaan perukirjaan. Perukirjoitus on pidettävä lähtökohtaisesti kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta. Rintaperillisen oikeus lakiosaan ei välttämättä liity perunkirjoitukseen juuri lainkaan, sillä perunkirjoitustilaisuudessa ei yleensä jaeta omaisuutta tai tehdä mitään osakkaita sitovia päätöksiä. Perunkirjoituksessa kokoontuvat kuitenkin usein kaikki tai ainakin osa pesän osakkaista, minkä vuoksi se on hyvä tilaisuus tehdä tiettyjä lakiosaoikeuteen vaikuttavia ilmoituksia ja tiedoksiantoja.

Lakiosa ei siis tule rintaperillisille automaattisesti, vaan heidän täytyy vaatia sitä kuuden kuukauden kuluessa testamentin todisteellisesta tiedoksisaannista. Vaatimus tulee esittää todisteellisesti testamentin saajalle, ja jos tämä on perunkirjoituksessa läsnä, riittää vaatimuksen kirjaaminen perukirjaan. Lakiosaa koskeva vaatimus voidaan ottaa myös perukirjan liitteeksi. Samoin rintaperillinen voi perunkirjoitustilaisuudessa ilmoittaa luopuvansa oikeudestaan lakiosaan. Vielä perunkirjoituksessa ei rintaperillisen kuitenkaan ole pakko ottaa kantaa lakiosansa vaatimiseen, vaan perunkirjoitus on vain siihen hyvä tilaisuus. Samalla huolehditaan helpoiten siitä, että verottaja saa tiedon rintaperillisen aikeista lakiosan suhteen, jolloin perintöverotus osataan toimittaa oikein.

Lakiosavaatimuksen esittämisen lisäksi perunkirjoitus on tilaisuus testamentin tiedoksiantoon. Jos testamentti annetaan tällöin rintaperilliselle todisteellisesti tiedoksi, alkaa tilaisuuden päivästä kulua määräaika lakiosan vaatimiselle. Jos perillinen ei tiennyt testamentista tätä ennen, voikin hän vasta tällöin alkaa harkitsemaan, mitä tekee lakiosansa suhteen. Perunkirjoitustilaisuudessa osakkaat saavat useimmiten paljon kuolinpesän tilanteeseen liittyvää tietoa, minkä vuoksi läsnäolo perunkirjoituksessa on suositeltavaa, vaikkei se olekaan pakollista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]