Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakas ja perinnöstä luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnön vastaanottamiseen ei sisälly pakkoa, joten kuolinpesän osakkaan on mahdollista luopua hänelle osoitetusta perinnöstä. Kuolinpesän osakkaan perinnöstä luopuminen tarkoittaa tilannetta, jossa perijä ilmoittaa perittävän kuoleman jälkeen, ettei aio vastaanottaa perintöä itselleen. Kuolinpesän osakkaan on tehtävä kirjallinen asiakirja siitä, että hän ei halua ottaa vastaan hänelle kuuluvaa perintöä. Kuolinpesän osakas voi tehdä kirjallisen ilmoituksensa myös perukirjassa. Perinnöstä luopuminen on tehtävä aina ennen perinnön jakamista. Perinnöstä luopuva osakas ei voi osoittaa omaa osuuttaan kuolinpesästä haluamalleen taholle, vaan perinnöstä luopuneen osuus siirtyy tämän sijaisperilliselle. Sijaisperillinen voi olla esimerkiksi perinnöstä luopuneen lapsi.

Kuolinpesän osakkaan on oltava oikeustoimikelpoinen luopuakseen perinnöstä. Mikäli kuolinpesän osakas on alaikäinen, käyttää osakkaan huoltaja päätösvaltaa luopumisasiassa. Myös täysi-ikäinen henkilö voi menettää oikeustoimikelpoisuutensa esimerkiksi sairauden vuoksi. Tällöin hänelle määrätty edunvalvoja käyttää päätäntävaltaa. Edunvalvojan ja alaikäisen henkilön huoltajan oikeutta luopua perinnöstä oikeustoimikelvottoman puolesta kuitenkin valvotaan, sillä esimerkiksi edunvalvojalla tulee olla perinnöstä luopumiseen holhousviranomaisen suostumus. Perinnöstä luopuminen oikeustoimikelvottoman kuolinpesän osakkaan puolesta ei saa milloinkaan aiheuttaa tälle vahinkoa. Koska perinnössä on kyse varallisuuden saamisesta, on perinnöstä luopuminen lähestulkoon aina vahingollista kuolinpesän osakkaalle. Yleensä vain niissä tilanteissa, kun kuolinpesällä on huomattavan paljon velkaa, voi perinnöstä luopuminen olla kuolinpesän osakkaan edun kannalta järkevä ratkaisu.

Perinnöstä luopuminen voi kuulostaa hyvin erikoiselta päätökseltä, sillä se tarkoittaa kieltäytymistä varallisuuden vastaanottamisesta. Perinnöstä luopuminen voi kuitenkin houkutella esimerkiksi perintöveroilta välttymisen vuoksi. Jos kuolinpesän osakkaan maksettavaksi tulisi suuret perintöverot eikä hän ole varma maksukyvystään, voi perinnöstä luopuminen olla varteenotettava vaihtoehto. Mikäli kuolinpesän osakas haluaa välttyä veroseuraamuksilta, kannattaa perinnöstä luopuminen ilmoittaa kirjallisesti hyvissä ajoin ennen kuin Verohallinto päättää perintöverotuksesta. Perinnöstä luopujan kannattaa kuitenkin huomioida, että osuus perinnöstä siirtyy luopujan sijaisprilliselle, mikäli hänellä sellainen on. Perinnöstä luopumiseen ja sen oikeudellisiin vaikutuksiin liittyvien lisäkysymysten osalta on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]