Minilex - Lakipuhelin

Mikä on lakiosa perinnöstä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosalla tarkoitetaan sellaista osaa perinnöstä, johon rintaperillisellä, ottolapsella ja tämän lapsella on oikeus perittävän kuoltua. Rintaperillisinä pidetään perittävän lapsia. Mikäli perittävän lapset eivät ole elossa, tulevat lasten sijasta perinnönsaajiksi perittävän lapsenlapset. Jos myöskään lapsenlapset eivät ole elossa, ovat heidän sijasta lakiosaan oikeutettuja heidän lapsensa ja niin edelleen. Rintaperillisillä on oikeus lakiosaan, vaikka perittävä olisi testamentissaan määrännyt omaisuutensa jollekin toiselle henkilölle.

Lakiosa on määrältään puolet perintöosasta. Jos perittävällä on kolme lasta, olisi jokaisen lapsen perintöosan mukainen osuus 1/3. Mikäli testamentissa on määrätty omaisuudesta jonkun toisen hyväksi, on kukin rintaperillinen kuitenkin oikeutettu lakiosaansa, joka olisi näin ollen jokaisen rintaperillisen kohdalla 1/6 perittäväksi tarkoitetusta omaisuudesta. Jokaisen lakiosaan oikeutetun perillisen on itse tehtävä vaatimus lakiosasta.

Aina ei kuitenkaan voida sanoa, että rintaperillisellä olisi ehdoton oikeus lakiosaan. Perittävä on voinut nimittäin tehdä rintaperillisen perinnöttömäksi testamentissaan. Perinnöttömäksi tekeminen on mahdollista, mikäli perillinen on loukannut syvästi perittävää, perittävän ottolasta, ottolapsen jälkeläistä tai perittävän perimyspolvessa olevaa sukulaista tahallisella rikoksella. Lisäksi perinnöttömäksi tekeminen on mahdollista, jos lakiosaan oikeutettu on viettänyt jatkuvaa kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. Perinnöttömäksi tehdyn lakiosa siirtyy kuitenkin tässä tapauksessa hänen omalle jälkeläiselleen. Jos henkilö halutaan tehdä perinnöttömäksi, on huomioitava, että laissa edellytetään perittävän syvää loukkaamista. Peruste perinnöttömäksi tekemisestä tulee voida näyttää toteen.

Lakiosan suuruuden määräytyminen ei kuitenkaan aina ole niin yksinkertaista kuin edellä kuvatussa esimerkissä. Osa perittävän lapsista voi olla adoptoituja, jolloin joudutaan ottamaan huomioon lakiosan määräytymisessä esimerkiksi se, milloin adoptio on tapahtunut. Lakiosaa voidaan joutua myös täydentämään, mikäli perittävän reaalinen jäämistö ei riitä kattamaan perilliselle kuuluvaa lakiosaa. Käännythän tarkempien kysymysten kohdalla lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]