Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako, testamentti ja rintaperillisen lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos perittävä ei ole tehnyt testamenttia, perintö jaetaan lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaisesti. Laissa perinnönsaajat on jaettu kolmeen eri parenteeliin. Ensimmäiseen parenteeliin kuuluvat rintaperilliset. Rintaperillisten ryhmässä on rajoittamaton sijaantulo-oikeus, eli mikäli perillinen on kuollut ennen perittäää, tulevat hänen jälkeläisensä hänen sijaansa perillisiksi. Toisen parenteelin muodostavat perittävän vanhemmat ja myös tässä parenteelissa on rajoittamaton sijaantulo-oikeus. Kolmanteen parenteeliin kuuluvat perittävän isovanhemmat. Tässä parenteelissa ei kuitenkaan ole rajoittamatonta sijaantulo-oikeutta, vaan sijaantulo-oikeus on vain isovanhempien lapsilla. Näin ollen serkut eivät enää peri.

Jos perittävä on tehnyt omaisuudestaan testamentin, jaetaan omaisuus testamentin mukaisesti. Testamentti voi olla joko yleistestamentti tai erityisjälkisäädös taikka molemmat. Testamentin saajan asema riippuu siitä, onko hänen hyväkseen määrätty yleistestamentilla vai erityisjälkisäädöksellä. Yleistestamentissa perittävä on määrittänyt henkilöt, jotka saavat hänen perintönsä. Testamentissa saatetaan määrätä yleistestamentin saajille tietyt osuudet perinnöstä, mutta testamentti ei koske tiettyä omaisuutta. Yleistestamentin saajat ovat kuolinpesän osakkaita. Erityisjälkisäädöksessä perittävä on yksityiskohtaisesti määrännyt tietylle henkilölle tietyn perinnön, kuten tietyn rahasumman, esineen tai käyttöoikeuden. Erityisjälkisäädöksen saajat eivät ole kuolinpesän osakkaita.

Rintaperillisillä on lakiosa perittävän jälkeen. Lakiosa on puolet rintaperilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Jos perittävällä on kaksi lasta, on kummankin heistä perintöosa ½ perinnöstä ja lakiosa näin ollen ¼ perinnöstä. Lakiosa tulee sovellettavaksi silloin, kun perittävä on tehnyt testamentin jonkun muun hyväksi. Testamentista huolimatta rintaperillisellä on siis aina oikeus lakiosaan. Kyse voi olla esimerkiksi tilanteesta, jossa rintaperillinen on testamentissa jätetty perinnöttömäksi tai rintaperilliselle testamentin mukaan tuleva perintö on pienempi kuin lakiosa. Vain hyvin poikkeuksellisesti rintaperillinen voidaan tehdä myös lakiosan osalta perinnöttömäksi. Nämä perusteet on lueteltu laissa ja niihin kuuluu muun muassa kunniattoman tai epäsiveellisen elämän viettäminen. Jotta rintaperillinen voitaisiin tehdä kokonaan perinnöttömäksi, tulee testamentissa mainita perinnöttömäksi tekemisestä sekä sen peruste.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]