- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lakiosalla tarkoitetaan jokaiselle rintaperilliselle tulevaa vähimmäisosaa perinnöstä, johon rintaperillinen on kaikista vainajan tekemistä testamenteista huolimatta oikeutettu. Lakiosaan ovat oikeutettuja perinnönjättäjän lapset ja ottolapset. Mikäli joku rintaperillisistä on kuollut, tulee rintaperillisen sijaan suoraan tämän perillisen alenevassa polvessa olevat jälkeläiset. Lakiosaan oikeutettu ei tietenkään ole rintaperillinen, joka on jostain lain sallimasta syystä tehty perinnöttömäksi.
Lakiosan määrä on puolet lakimääräisen perintöjärjestyksen mukaan tulevasta perintöosan määrästä. Jos perinnönjättäjältä jäisi kolme lasta, menisi perintö lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan näille kolmelle lapselle tasan. Koska lakiosa on puolet perintöosan määrästä, on se siis kolmen lapsen tapauksessa ½ x 1/3 eli 1/6 koko perinnöstä. Mikäli lapsia olisi kaksi, tulisi perintöosaksi ½ ja lakiosaksi siis ¼.
Lakiosaan oikeutetun rintaperillisen on kuitenkin muistettava, että jos perinnönjättäjä on kaikesta huolimatta tehnyt testamentin lakiosan kattavasta omaisuudesta, tulee rintaperillisen erikseen vaatia lakiosaansa. Mikäli tällaista ilmoitusta ei esitetä, menettää rintaperillinen oikeuden lakiosaansa, ja testamentin määräykset omaisuudesta muuttuvat päteväksi. Vaatimus on tehtävä todisteellisesti kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu tiedoksi perilliselle.
Omien oikeuksien varmistamiseksi voi olla hyvä tukeutua asiantuntijan apuun. Asiantuntevaa lakiapua tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka tavoitat myös Minilexin lakipuhelimesta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.