Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoluopuminen perinnöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perillisten keskenään tekemä yksityiskohtainen sopimus tulevasta perinnönjaosta on pätemätön. Perinnöstä luopuminen perittävän vielä eläessä, on ainoa tapa, jolla perillinen voi ennakkoon määrätä jäämistöstä. Ennakkoluopumista on kutsuttu myös negatiiviseksi perintösopimukseksi.

Ennen perinnönjättäjän kuolemaa perillinen voi luopua perinnöstä hyväksymällä perittävän eläessä tämän tekemän testamentin tai ilmoittamalla kirjallisesti perittävälle. Luopumisilmoitus voi sisältyä myös johonkin muuhun asiakirjaan kuin nimenomaiseen luopumissitoumukseen.  Esimerkiksi toisen vanhemman kuoltua perillinen voi jakokirjassa ilmoittaa saaneensa perinnön molempien vanhempiensa jälkeen. 

Ennakkoluopuminen on määrämuotoinen oikeustoimi. Ilmoituksen tulee olla kirjallinen ja se on tehtävä perittävälle itselleen. Luopujan tulee allekirjoittaa asiakirja. Laki ei vaadi asiakirjan todistamista oikeaksi. Perittävän tulee olla tietoinen luopumisesta, mutta hänen ei tarvitse allekirjoittaa luopumisasiakirjaa. Jos perittävä on edunvalvonnassa, luopumisasiakirja voidaan osoittaa edunvalvojalle. 

Perinnöstä luopuminen tapahtuu useimmiten hyväksymällä perittävän tekemä testamentti, jossa perillinen on tehty perinnöttömäksi.

Perillinen saa luopumisesta huolimatta lakiosansa, jollei hän jo ole saanut siitä kohtuullista vastiketta. Muun kuin lakiosaperillisen luopumisilmoitus on vastikkeettakin pätevä. Perillinen voi saada vastikkeeksi rahaa tai muuta omaisuutta. Kohtuullisen vastikkeen on oltava lähes saman suuruinen kuin luopujan lakiosa olisi, jos perittävä olisi kuollut luopumishetkellä. Vastikkeen maksaa yleensä perittävä. Vastike otetaan huomioon, kun se on tullut muullekin kuin luopujalle. 

Lain mukaan rintaperillinen saa luopumisestaan huolimatta lakiosansa, jollei hänen puolisolleen testamentin nojalla tai jälkeläisilleen lain tai testamentin nojalla tule lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Jälkeläinen viittaa tässä perillisiin, jotka kuuluvat ensimmäiseen parenteeliin. Perittävän luopujaperillisen puolisolle tai lapselle antamaa lahjaa ei kuitenkaan voida ottaa huomioon. Jos luopumisesta on maksettu luopujalle täysimääräinen korvaus, on ennakkoluopuminen pätevä ja luopujan osakasasema jää perittävän kuollessa syntymättä. Tehokas ennakkoluopuminen on pätevä myös luopujan velkojia kohtaan.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Perinnöstä luopuminen on ainoa tapa, jolla toisen ihmisen jäämistöstä voidaan määrätä tämän vielä eläessä
  • Rintaperillisellä on aina oikeus lakiosaan

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]