Minilex - Lakipuhelin

Lakiosa ja lesken hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolison kuoleman jälkeen leskellä on lakiin perustuva oikeus pitää jakamattomana hallussaan kuolleen puolison jäämistö. Tämä oikeus ei ole kuitenkaan rajoittamaton ja se väistyy, jos joku rintaperillisistä tai testamentin saajista esittää jakovaateen. Jakovaateen seurauksena pesä tulee jaettavaksi. Leski voi myös vapaaehtoisesti luopua oikeudestaan.

Leskelle on säädetty kuitenkin niin sanottu vähimmäissuoja, jolla turvataan leskelle oikeus hallita jäämistöön kuuluvaa asuntoa ja asuntoirtaimistoa rintaperillisen lakiosavaateesta huolimatta. Leski saa pitää hallussaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai muun kuolleen puolison jäämistöön kuuluvan kodiksi sopivan asunnon sekä siihen kuuluvan tavanomaisen asuntoirtaimiston. Tätä oikeutta leskellä ei ole, jos hän itse omistaa asunnon joka vastaa kokonsa, sijaintinsa, varustetasonsa sekä rakentamistapansa puolesta puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa.

Rintaperillisen lakiosavaade voidaan täyttää pesän muista varoista, jos ne siihen riittävät. Jos pesän varat koostuvat pääosin puolisoiden yhteisenä kotina käytetystä asunnosta ja sen irtaimistosta, ei lakiosavaadetta voida toteuttaa ja lakiosan toteuttaminen lykkääntyy siihen asti, kunnes lesken hallintaoikeus päättyy.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa