- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Puolison kuoleman jälkeen leskellä on lakiin perustuva oikeus pitää jakamattomana hallussaan kuolleen puolison jäämistö. Tätä oikeutta kutsutaan lesken enimmäissuojaksi.
Tämä oikeus ei ole kuitenkaan rajoittamaton ja se väistyy, jos joku rintaperillisistä tai testamentin saajista esittää jakovaateen. Jakovaateen seurauksena pesä tulee jaettavaksi. Leski voi myös vapaaehtoisesti luopua oikeudestaan.
Leskelle on säädetty kuitenkin niin sanottu vähimmäissuoja, jolla turvataan leskelle oikeus hallita jäämistöön kuuluvaa asuntoa ja tavanomaista asuntoirtaimistoa rintaperillisen lakiosavaateesta huolimatta. Leski saa pitää hallussaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai muun kuolleen puolison jäämistöön kuuluvan kodiksi sopivan asunnon sekä siihen kuuluvan tavanomaisen asuntoirtaimiston. Tätä oikeutta leskellä ei ole, jos hän itse omistaa asunnon joka kelpaa hänelle asumistarkoitukseen.
Rintaperillisen lakiosavaade voidaan täyttää pesän muista varoista, jos ne siihen riittävät. Jos pesän varat koostuvat pääosin puolisoiden yhteisenä kotina käytetystä asunnosta ja sen irtaimistosta, ei lakiosavaadetta voida toteuttaa ja lakiosan toteuttaminen lykkääntyy siihen asti, kunnes lesken hallintaoikeus päättyy.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.