- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lähtökohta on, että kukin samassa sukulaissuhteessa vainajaan oleva saa saman suuruisen suhteellisen osan jäämistöstä. Lakiosan suuruus on puolet lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Kuudesta lapsesta kukin saisi lakimääräisesti 1/6 jäämistön arvosta. Lakiosa on siis tällöin puolet eli 1/12 jäämistöstä.
Lakiosaa määriteltäessä tulee lukuun ottaa myös se, jonka perittävä on testamentillaan tehnyt perinnöttömäksi tai joka muutoin on jäävä osattomaksi perinnöstä. Jos 100 000 euron arvoisen jäämistön jättäneellä vainajalla on viisi lasta, joista yksi on luopunut perinnöstään, lakiosan suuruus on silti 10 000 euroa. Lakiosa tulee siis laskea samalla tavalla kuin silloin, jos perinnöstä luopunut ottaisi perinnön vastaan. Lakiosassa huomioidaan myös perittävän eläessään antaneet ennakkoperinnöt. Ennakkoperintö vaikuttaa alentavasti lakiosaan.
Käytännössä puolet jäämistön arvosta on lakiosaa ja toisesta puolesta voidaan määrätä testamentilla. Esimerkiksi laskennalliset lisäykset ja perinnöstä luopumiset vaikuttavat jäämistön arvoon eikä laskutoimitus aina ole näin yksinkertainen. Lakiosa nähdäänkin ennemmin turvattuna osana rintaperillisen perintöosuudesta kuin yhteissummana koko jäämistöstä.
Jos sinulla on vielä kysyttävää liittyen lakiosan suuruuteen, ota yhteyttä lakimiehiimme.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.