- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Rintaperillisillä on oikeus lakiosaan, eli tiettyyn laissa määrättyyn osaan, perinnöstä. Rintaperillisiä ovat perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevat jälkeläiset, eli lapset. Myös ottolapsi on oikeutettu lakiosaan. Lakiosa suojaa rintaperillisen oikeutta tiettyyn osaan perinnöstä. Rintaperilliset ja ottolapsi ovat oikeutettuja lakiosaansa, vaikka perinnönjättäjä olisi tehnyt testamentin, jossa määrätään toisin.
Lähtökohtaisesti lakiosat muodostavat yhteensä puolet jäämistöstä. Näin ollen jos perinnönjättäjältä on jäänyt kaksi lasta, ovat kummankin lakiosien suuruudet ¼ koko jäämistöstä. Pelkistetysti voidaan ajatella, että perinnön toinen puolisko on eräänlaista vapaata omaisuutta, josta perinnönjättäjä voi määrätä sitovasti testamentilla tahtonsa mukaan. Lakiosan laskemiset voivat monimutkaistua esimerkiksi tilanteissa, joissa joku rintaperillisistä tehdään perinnöttömäksi.
Lakiosan saaminen ei kuitenkaan ole automaattista niissä tapauksissa, jossa perinnöstä on määrätty muutoin testamentilla. Voi esimerkiksi olla, että koko perintö on testamentattu muulle kuin rintaperilliselle. Lakiosasta tulee tehdä lakiosailmoitus testamentin saajalle. Ilmoitus on tehtävä erikseen jokaiselle testamentinsaajalle. Jos ilmoitusta ei tehdä kuuden kuukauden määräajassa, menettää rintaperillinen oikeutensa lakiosaan, ja omaisuus menee testamentinsaajalle. Ilmoituksella ei ole määrättyä muotoa, eikä sen tarvitse olla yksilöity. Ilmoituksessa ei myöskään tarvitse suorittaa lakiosan määrittäviä laskelmia. Riittää, että ilmoituksesta ilmenee tahto ottaa lakiosa vastaan.
Huomaathan, että oikeustila on artikkelin kirjoittamisen jälkeen muuttua. Epäselvissä asioissa lisätietoa tarjoavat Minilexin muut artikkelit, lakipuhelin, sekä Minilexin lakimiehet.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.