Minilex - Lakipuhelin

Omistusoikeustestamentti lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentteja voidaan luokitella. Omistusoikeustestamentilla tarkoitetaan testamenttia, jonka avulla täysi omistusoikeus kaikkine siihen liittyvine oikeuksineen siirtyy testamentinsaajalle. Testamentinsaaja saa täydellisen vallan määrätä omaisuudesta. Hän voi myydä tai luovuttaa omaisuuden, tai vaikkapa tehdä siihen muutostöitä. Hän saa käyttää omaisuuttaan haluamallaan tavalla ja pitää sitä hallussaan. Hän voi myös tehdä omaisuudesta testamentin. Omistusoikeustestamentinsaaja saa myös mahdolliset omaisuuden kerryttämät tuoton ja koron. Omaisuus kuuluu testamentinsaajan konkurssipesään, ja se voidaan ulosmitata hänen velastaan. Omistusoikeustestamentti eroaa hallintaoikeustestamentista siinä, että hallintaoikeustestamentti tuottaa saajalleen vain oikeuden hallita omaisuutta koko elämänsä, tai muuten määritellyn ajan.

Lakiosasta puhuttaessa tarkoitetaan sitä perinnön osaa, johon rintaperilliset ovat lain mukaan oikeutetut. Rintaperillisillä viitataan perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa oleviin jälkeläisiin, eli lapsiin. Jos lapsi on kuollut, ovat rintaperillisiä hänen jälkeläisensä. Lakiosa on puolet perintöosuudesta. Lain mukaan perintöosa on perittävä omaisuus jaettuna rintaperillisten pääluvulla. Jos lapsia on kaksi, on perintöosan suuruus siis ½ perinnöstä. Jos lapsia on neljä, on jokaisen perintäosa siis ¼. Puolet perintöosasta, eli siis lakiosan suuruus, on kahden lapsen tapauksessa ¼ ja neljän lapsen tapauksessa 1/8 perinnöstä. Joissain erityistapauksissa on mahdollista, että perillinen voidaan tehdä perinnöttömäksi. Tällöin hänelle ei ole oikeutta edes lakiosaan.

Testamenttia tehdessä ja siihen vedotessa on tärkeää huomata, ettei testamentti voi loukata lakiosaa. Rintaperilliset ovat siis oikeutettuja lakiosaan kaikista perinnönjättäjän tekemistä testamenteista huolimatta. Muusta omaisuudesta kuin siitä joka kattaa rintaperillisten lakiosan, perinnönjättäjä voi kuitenkin määrätä haluamallaan tavalla. Hän voi siis tehdä tällaisesta omaisuudesta omistusoikeustestamentin haluamalleen taholle. Kun rintaperillinen havaitsee testamentin loukkaavan lakiosaansa, tulee hänen vedota tehottomuuteen ja ilmoittaa vaatimuksensa lakiosaan.

Apua kaikkiin perintöoikeudellisiin ongelmiin tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka voit tavoittaa myös Minilexin lakipuhelimesta. Lisätietoa voit löytää myös Minilexin muista artikkeleista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]