- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Perintöosuudet määritellään yleisesti suhdelukuina. Suhteellinen lakiosa tarkoittaa siis sitä suhdelukua, jonka mukaisesti lakiosa määräytyy. Lainsäädännön mukaan lakiosa on puolet rintaperilliselle kuuluvasta perintöosasta.
Esimerkki
A:n kuollessa hänellä on aviopuoliso ja kaksi lasta B ja C. A on määrännyt testamentilla omaisuudestaan lesken hyväksi. B ja C vaativat lakiosiaan. Osituksen jälkeen kuolleen puolison jäämistöstä erotetaan lakiosat. Jos A ei olisi määrännyt jäämistöstään testamentilla, jakaisivat B ja C sen puoleksi eli jäämistöstä tulisi molemmille 1/2. Lakiosat ovat kuitenkin puolet lakisääteisestä perintöosasta eli tässä tapauksessa 1/4.
Oletetaan, että B olisi kuollut ennen A:ta ja häneltä jäisi kaksi lasta D ja E. Tällöin D ja E jakaisivat sijaantuloperillisinä B:n osuuden. Eli heidän suhteellinen lakiosansa olisi 1/8.
Suhteellisen lakiosan perusteella on mahdollista määritellä arvomääräinen lakiosa. Jäämistön reaalisesta arvosta erotetaan lakiosaperilliselle tämän suhteellista lakiosaa vastaava määrä perintöä.
Suhteellinen lakiosa on yksinkertaista määrittää, jos perilliselle jää vain biologisia lapsia tai vahvan adoption piiriin kuuluvia lapsia. Jos kuolinpesässä on osakkaana heikon adoption piiriin kuuluvia perillisiä, on lakiosien laskemisessa oltava tarkkana, sillä siihen liittyy poikkeavia säännöksiä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.